close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Wie verstopte een bom in de bus?

Mirjam Mous 2C Jeugdboek
Van Holkema & Warendorf
Waardering: 7.0

Klas 2C is net onderweg met een touringcar voor een werkweek in de Ardennen als ze worden gecofronteerd met de dreiging van een aanslag. Alle scholieren krijgen een berichtje op hun telefoon en als de bus bijna bij de gesommeerde plek is, vindt daar een enorme explosie plaats. Niemand mag de bus in of uit en binnen korte tijd is de touringcar omsingeld met politiewagens, ambulances en cameraploegen. Er volgen slopende uren waarin de spanning oploopt en het even lijkt alsof de dader in de bus zelf zit.

Om die dader draait het natuurlijk en Mirjam Mous laat de lezer lang in het ongewisse waardoor de thriller tot het einde spannend blijft. De plot is sterk en geloofwaardig, wat in mindere mate geldt voor de aanloop. Door het verhaal heen leren we de achtergronden van verschillende scholieren, ouders en docenten kennen en er lijken heel veel mensen met een motief. Een mogelijk geradicaliseerde broer, een extreme dierenrechtenfanaat, een overspannen docent en een meisje dat een geheimzinnig pakje in België moet afleveren. Mous neemt in deze niet onaardige constructie te weinig ruimte voor de uitwerking van de karakters wat stereotypering in de hand werkt: gepeste kinderen (waarvan één een heldenrol opeist), meelopers, buitenbeentjes en de grote bekken-kinderen (die geheimen met zich meedragen en natuurlijk een kwetsbare kant hebben). De ontwikkelingen in de bus zelf zijn spannend maar de dosis nonchalance bij de passagier bevreemdt, voor mensen die acuut met de dood worden bedreigd maken ze wel erg veel grappen..

Mous blijft gebukt gaan onder het succes van het sterke Boy 7 waarna opvolgers als Password en Vals spel niet meevielen. Laten we dat buiten beschouwing dan is Mous een vaardige jeugdthrillerschrijfster die zich in het genre onderscheidt door originele insteken, en toch blijft ze dicht bij de belevingswereld van jongeren. In een tijd waarin de kranten vol staan met dreiging van aanslagen en extremisme is 2C een hyperrealistisch en actueel boek. Een schoolklas in een bus die op ontploffen staat, en misschien zit de dader er wel tussen. Brei daar maar eens een geloofwaardig einde aan. Mous doet dat.

Titel Boek:

2C

Auteur:

Mirjam Mous

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : aanslagjeugdboekRuzie en pestenSchoolSpanning en avontuurterrorisme