close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Wierstra combineert er vrolijk op los in aanstekelijk prentenboek

Arnoud Wierstra De grote dag Prentenboek
Gottmer
Waardering: 8.5

Het tekstloze prentenboek kent meerdere genres waarvan de grote zoekboeken van Charlotte Dematons het bekendst zijn. De veelgeprezen kunstzinnige prentenboeken van Marije en Ronald Tolman zijn prachtig maar de vraag is of kinderen er veel mee kunnen. En er is het  genre waarin vooral Thé Tjong Kingh met zijn Waar is de taart-boeken aantoonde hoe je zonder tekst een verhaal kunt laten zien met ontwikkeling er in. Nu zijn er een paar nieuwe sterren aan het firmament. Het vorig jaar verschenen prentenboek De steltenloper van Mattias de leeuw is een prachtige mengvorm van kunstzinnigheid en een vertelling.

Arnoud Wierstra tapt uit een ander vaatje met een combinatie van strip en slapstick en mooie grote prenten. Hij overtuigt opnieuw met een heel geestig en onderhoudend prentenboek, De grote dag, waarmee hij voortborduurt op zijn debuut Feest!. Eén van de personages uit Feest, een jongeman met een grote bos kroeshaar, is in de weer met muziek, brieven en taartjes bakken terwijl hij naar de foto van zijn geliefde kijkt. Hij telt af met streepjes waardoor het duidelijk is dat het niet lang meer duurt voordat hij haar ziet. Dan gaat hij slapen en natuurlijk droomt hij over de grote dag. Helaas verloopt die niet zo vlekkeloos als hij zou willen. Hij mist de trein en lijdt op meerdere manieren letterlijk en figuurlijk schipbreuk wat uitmondt in een apotheose waaruit hij wakker schrikt.  Gelukkig is dan de grote dag echt aangebroken en leefden ze nog lang en gelukkig.

Het werk van Wierstra is fantasierijk en toegankelijk en vooral heel vrolijk en optimistisch. Hij schetst een mooie wereld waarin mensen elkaar groeten en niet te beroerd zijn om te helpen. Het happy end sluit daar prima bij aan. Zijn tekeningen zijn realistisch en hebben iets slapstick-achtigs, zoals Kees de Boer dat doet in de Agent en Boef-serie. De rijkdom aan grappige details maakt De grote dag helemaal af. Heel veel herhaling, voorwerpen die terugkeren of ergens naar verwijzen, personages uit zijn vorige boek die opduiken en het tikkeltje vervreemding met de krokodil die de Dailygator leest en de gebouwen in de droom, die zijn ontdaan van muren.

Nergens wordt de tekst gemist, het is een verhaal dat vloeiend loopt maar waar van alles omheen te verzinnen valt. Meer dan in Feest! komt Wierstra’s tekenstijl tot zijn recht omdat er meer grote pagina’s zijn in plaats van de kleinere stripblokken.  De apotheose van de droom die op een nachtmerrie uitloopt is prachtig. De grote dag is een zeer geslaagd vrolijk feelgood prentenboek waar telkens iets nieuws in te ontdekken valt.

Titel Boek:

De grote dag

Auteur:

Arnoud Wierstra

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Video description:

Prentenboek zonder tekst over een man die zich voorbereidt op de dag dat zijn liefje komt. Maar in zijn droom gaat er van alles mis.

Tags : feesthumorPrentenboekslapsticktekstloos