close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Woensdag is een mooie dag om dood te gaan

Bart Moeyaert De hemel Kinderboek
Querido
Gerda Dendooven
Waardering: 7.5

De hemel is de voltooiing van een project dat Bart Moeyaert in 2004 startte. Hij schreef een drietal boeken  waarbij muziek van Josef Haydn het uitgangspunt vormde. Met veel succes trad Moeyaert samen met het Nederlands Blazers Ensemble op waarbij hij de teksten op een theatrale manier voordraagt, ondersteunt door de klassieke muziek. Net als bij De Schepping en Het Paradijs is de bijgeleverde cd het hoogtepunt. Met zijn mooie stem en Vlaamse accent draagt Moeyaert 15 poëtische scenes voor over iemand die gaat sterven. ‘Op het eind was er aan mijn leven niks meer toe te voegen, behalve een laatste dag’.

De ik-figuur wil nog een laatste keer naar zee en de dood vindt een prima idee. Ze spreken de woensdag af, want ‘dan wordt het warm voor de tijd van het jaar’ en dus ‘is woensdag een mooie dag om dood te gaan’, aldus de dood. Hij wandelt, komt mensen en kinderen tegen en wacht niet op de dood. Maar die komt er wel, gaat naast hem leggen en ze constatren dat het goed is. ‘Het kan niet beter’. Troostrijke woorden, de ik-figuur voelt het gewicht van zijn zorgen van zich afglijden.

Moeyaert schrijft prachtige zinnen en leest ze nog mooier voor. ‘Een gedachte kan kloek lijken, maar in werkelijkheid is ze dunner nog dan lucht. Tegen lucht kun je niet leunen.’ Wie louter het boek leest, zal zich wat onbestemd voelen. Wat is dit precies, waar gaat dit heen, hoe dit te plaatsen? Zonder de muziek van Haydn blijven wel de fraaie prenten van Gerda Dendooven als meerwaarde over. Het bevreemdt dat Querido deze serie uitgeeft als kinderboek, zou dat louter zijn omdat Moeyaert als kinderboekenauteur wordt gezien? Dat is Guus Kuijer ook maar zijn Bijbel voor Ongelovigen staat terecht bij de volwassenliteratuur.

 

Titel Boek:

De hemel

Auteur:

Bart Moeyaert

Illustrator:

Gerda Dendooven

Uitgever:

Querido

Kaft:
Video description:
Tags : doodjeugdboekmuziekreligie