close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Maagbewoners

Mac Barnett De wolf, de eend & de muis Prentenboek
Gottmer
Edward van de Vendel
Jon Klassen
Waardering: 9.0

De eend zegt tegen de muis dat hij misschien opgeslokt mag zijn maar dat dit niet betekent dat hij zich op laat eten. Ze zitten dan net gezellig aan het ontbijt in de maag van een wolf. De muis is net via de slokdarm de maag van de wolf binnen gegleden en treft tot zijn verbazing een ander dier in de wolf aan. De eend mist de buitenwereld totaal niet want hij hoeft niet langer bang te zijn dat de wolf hem te pakken krijgt. Jonas in de walvis, maar dan anders.

De Amerikaanse schrijver Mac Barnett en Canadese illustrator Jon Klassen vormen een onverwoestbaar duo dat, ondanks hun relatief jonge leeftijd, al tal van prijzen in de wacht sleepte, zowel samen als los van elkaar.  Klassen zette de toon met zijn geniale Hoedentrilogie en hield het hoge niveau vast met o.a. Bas en Daan graven een gat waarin hij samen met Barnett vooral speelde met optisch bedrog. Dat geldt ook voor het kleuterprentenboek Driehoek, waarvan binnenkort de opvolger Vierkant verschijnt. Hun nieuwste heet De wolf, de eend & de muis en is misschien wel hun beste boek. Ook hier weer de omkering en het ogenschijnlijke bedrog. Welk dier vindt het immers prettig om opgegeten te worden?

De eend is er zeer content mee en leeft vorstelijk in de maag van de wolf met wie het minder goed gaat. Hij heeft buikpijnen en dreigt ten prooi te vallen aan een jager maar daar steken zijn maagbewoners een stokje voor. Het levert hilarische prenten op in een consequente stijl met een slim gebruik van donkere tinten en spaarzaam kleurgebruik. Klassen begint ingetogen waardoor de spanning wordt opgevoerd maar met veel vaart en dynamiek is hij vervolgens uitbundiger dan ooit. De prent als die waar eend en muis de jager de stuipen op het lijf jagen, is om in te lijsten.

Een fantastisch en origineel verhaal dat neigt naar slapstick maar realistisch blijft door de vanzelfsprekende toon van Barnett, die ook nog een logisch einde in petto heeft. De wolf, de eend & de muis is wat mij betreft het beste prentenboek van het duo tot nu toe. Bekijk dit filmpje met krakerige retromuziek waarin de makers hun boek toelichten.

 

 

 

 

Tags : Dieren en natuurFantasiehumorPrentenboekVoorleesboekwolf