close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Wolf is nooit lief, maar hij blijft de neef van Hond

Alweer zo’n aardig boekje in de serie van uitgeverij Lannoo voor beginnende lezertjes (AVI 1 tot en met 3). Met de regelmaat van de klok wordt deze reeks aangevuld, met als voorlopig hoogtepunt Job en de duifvan Evelien de Vlieger.

Wolf en Hond van Sylvia Vanden Heede werd vorig jaar bekroond met een vlag en wimpel en nu is er de opvolger waarin ook een kat een rol speelt en dus heet dit boekje Wolf, Hond en kat. Deze boekjes zijn opgebouwd uit korte zinnetjes van maximaal 5 woorden en meestal niet meer dan 2 of 3 woorden.  ‘Nee Wolf. Je krijgt geen drup meer. Al zeu je nog zo hard. De fles is leeg. De wijn is op. En je dronk al te veel.’

Het lijkt dan misschien simpel maar probeer het maar eens. In korte zinnen en met weinig woorden een verhaal kracht mee te geven. Vanden Heede gebruikt klank en ritme op een fraaie manier.

Er zit een muis in de kast – en op de plank – in de pot – en in een kom – in een zak – in een ton – op een stoel – in de bank – bij het raam – op het kleed – op de trap – in de haard – op een kruk – naast de deur.

Zo ontroerend en bijna aangrijpend als Job en de duif wordt het niet. Vooral omdat de dialoogjes vrij beperkt en soms wat kinderachtig zijn. Het verhaal begint  sterker dan het eindigt en sleept zich naar een wat zeurderige ontknoping. Toch stelt Vanden Heede op een knappe manier een paar thema’s aan de orde waarvan vooral vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel er uit springen. Hond vindt dat hij zorg moet dragen voor zijn neef Wolf, die wordt lastig gevallen door agressieve Kat. Is Kat te vertrouwen? En hoe zit dat eigenlijk met Wolf zelf? ‘Wolf is woest en wild – Wolf houdt zijn woord niet. Wolf is nooit eens lief. Maar het is en blijft zijn neef.’

Opnieuw grappige en lieve illustraties van Marije Tolman. Door het kleine formaat van het boekje komen de tekeningen niet helemaal tot hun recht maar ze slaagt er wel in de de dieren zeggingskracht mee te geven. De agressie van Kat, de onberekenbaarheid van Wolf en de bedachtzaamheid van Hond zijn goed getroffen. De muizen worden in de titel niet genoemd maar zijn wel op de cover te zien en spelen een niet onbelangrijke rol. Dit ‘Volk van knaag’ ontregelt en amuseert de boel.

Titel Boek:

Wolf, Hond en Kat

Auteur:

Sylvia Vanden Heede

Illustrator:

Marije Tolman

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekPoëziePrentenboek