close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Wonen op de maan is gruwelijk saai

Stuart Gibbs De maan-zaak Kinderboek
Van Holkema & Warendorf
Sofia Engelsman
Waardering: 7.5

Dash woont met zijn ouders en zusje op een basis op de maan. Na een jarenlange training zijn ze er voorgoed gestationeerd, met een flink aantal onderzoekers en wetenschappers en een handjevol toeristen. De bedoeling is dat er steeds meer mensen komen te wonen in deze permanente buitenaardse nederzetting. Het lijkt spectaculair maar de realiteit is het tegendeel: het is er gruwelijk saai, het eten is slecht, er is weinig te doen, ze zitten op elkaars lip en nog een serie van dit soort nadelen. Probleem is dat de bewoners verplicht zijn om naar buiten de schone schijn op te houden en louter positieve verhalen op te hangen.

Dash verveelt zich het schompes en eigenlijk komt het hem dan ook niet slecht uit als er een moord wordt gepleegd. Een van de prominentste wetenschappers komt om, de leiding doet alsof het een ongeluk of zelfmoord is, maar Dash weet beter. Hij hoorde de professor vlak voor zijn overlijden zeggen dat hij de dag er na met grote onthullingen ging komen. Maar de leiding van de maanmissie wil overduidelijk de waarheid geheim houden.  Dash gaat op onderzoek uit en natuurlijk komt er ’toevallig’ een nieuw meisje aan boord dat hem daarbij helpt.

De Maan-zaak van Stuart Gibbs is een komische, futuristische thriller is erg onderhoudend. Gibbs heeft kennis van de ruimtevaart en zich goed laten informeren. Maar het spannende verhaal, dat hilarisch maar niet teveel over de top is, krijgt gelukkig voorrang. In opzet en uitwerking doet het boek aan Hap! van Carl Hiaasen denken, al is het uit minder dik hout gezaagd. Een geestig en spannend (jongens)boek (jaha, ook voor meisjes, maar voor jongens van deze leeftijd is er niet zoveel dus mag het speciaal worden vermeld) en uiteraard niet heel realistisch, maar ook weer niet onmogelijk. Wie weet wonen er over 25 jaar mensen op de maan en is het daar helemaal niet zo leuk. Onder andere omdat vervelende rijke toeristen de sfeer verpesten. Maar is er alle belang bij om dat onder de pet te houden. Wie zal het zeggen? Wellicht blijken we veel te weten over het heelal maar altijd weer nieuwe dingen over buitenaards leven te kunnen ontdekken, zoals in de plottwist van De maan-zaak gebeurt.

Titel Boek:

De maan-zaak

Auteur:

Stuart Gibbs

Vertaler:

Sofia Engelsman

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmaanruimtevaartSpanning en avontuur