close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zagen, schuren en schaven met taal

Hans en Monique Hagen (samenstelling) Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden Poëzie
Querido
Deborah van der Schaaf
Waardering: 8.0

Monique en Hans Hagen bekeken honderden dichtbundels voor kinderen en volwassenen, op zoek naar poëzie die met taal te maken heeft. Dat resulteerde in een selectie van 167 gedichten in de bundel Ik zoek een woord. De breedte aan dichters is groot: van Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans tot K. Schippers, Levi Weemoedt en Leo Vroman. De poëzie komt uit de afgelopen decennia (met een enkel ouder vers), al zijn de meeste gedichten afkomstig uit het vorige decennium De nadruk ligt op Nederlanders maar er staat ook werk in van Szymborska en Neruda. Het is overwegend een bundel waar kinderen goed mee overweg kunnen. De Hagens zijn gelukkig niet zo onbescheiden geweest geen gedichten van zichzelf op te nemen, sterker nog: de titel komt uit eigen werk: ‘Ik zoek een woord dat zeggen wil dat jij de liefste bent’.

Het voorwoord is helder: ‘de een maakt banken of bootjes van planken, de ander maakt zinnen van woorden. Ze zagen, ze schuren, ze schaven. Net zo lang tot elke lat, tot elke letter precies past. In een kast of een laatje, in een boek of op een blaadje.’ De Hagens hebben dat vakmanschap in alle variaties willen laten zien en slagen daar in. Het is een bonte verzameling van gedichten, versjes, beeldtaal en veel daar tussen in. Door deze selectiewijze is het palet breed maar naar mijn smaak had de lat hoger kunnen liggen en de keuze scherper gekund. Er staan teveel versjes en krabbels in waar je de schouders bij ophaalt waardoor de echt heel mooie gedichten weg dreigen te vallen.

Maar het feest van de taal overheerst. De gedichten zijn lichtjes gesorteerd op thema: over vrijheid van meningsuiting, over taal zelf, over dichten, over het alfabet enz. Steeds gaat het om het zoeken naar woorden en het schaven en slijpen van taal. Het ambachtelijke wordt onderstreept door de illustraties van Deborah van der Schaaf, met het gereedschap op de voorzijde en trefzekere beelden die de kracht van de gedichten onderstreept.

Titel Boek:

Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden

Auteur:

Hans & Monique Hagen (samenstelling)

Illustrator:

Deborah van der Schaaf

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Poëzietaal