close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Zakgeld op je mobiele telefoon

Bas van Lier Hoe word ik snel rijk? Gottmer
Irene Goede
Waardering: 7.5

Uit de titel Hoe word ik snel je rijk? zou je kunnen opmaken dat dit boekje tips voor ondernemertjes in spé geeft. Indirect is dat ook zo; er staan veel suggesties in over verstandig omgaan met geld. Het hoofdstukje ‘Moeten kinderen beter met geld leren omgaan?’ is in die zin uitgesproken moralistisch. Als kinderen geen goede begeleiding krijgen, dan kunnen ze later in de problemen komen, staat er en daar valt veel voor te zeggen. De conclusie is wat korter door de bocht: als veel jongeren met grote schulden beter hadden leren omgaan met geld ‘dan was het waarschijnlijk niet gebeurd’. Dat is nog maar de vraag maar feit is wel dat het geen kwaad kan om iets van geld en economie af te weten. Daarbij is dit boekje een welkome hulp.

Op een prettige en serieuze toon geeft de auteur antwoord op 50 vragen die in deze tijd van economische crisis heel actueel zijn. Vragen die feitelijk al maanden het nieuws beheersen. ‘Hoe komt de bank aan al dat geld?’. ‘Waarom zijn er geen guldens meer en hebben ze er euro’s van gemaakt?’. ‘Wat gebeurt er als niemand meer in geld gelooft’. Vragen waar ook volwassenen niet meteen een antwoord op hebben maar waar Van Lier een compacte uiteenzetting over geeft. Ook de speelsere vragen zijn interessant, bijvoorbeeld waarom er geen vierkante munten zijn en waarom bankdirecteuren zo vaak als dikke mannen worden afgebeeld. Van Lier gaat ook in op wat filosofischer vragen als of geld echt gelukkig maakt en hele praktische vragen over pinnen en skimmen. Van Lier laat zien hoe broos het systeem is (geld is eigenlijk niet meer dan een afspraak waar iedereen vertrouwen in heeft) en geeft een visie op nieuwe ontwikkelingen: let maar op, over een paar jaar krijgen kinderen hun zakgeld op hun mobiel.

Hoe word ik snel rijk? is gemaakt in samenwerking met het Geldmuseum in Utrecht. Uitgeverij Gottmer is ingesprongen op het gat dat viel na het verdwijnen van het jeugdfonds van Nieuw Amsterdam die een heel aardige reeks had ingezet met boekjes over onder andere de politie en het koningshuis. Bas van Lier schreef in deze serie boekjes over duurzaamheid, Europa en ‘leven’ en toont aan (samen met Jan Paul Schutten) tot de beste Nederlands nonfictie auteurs voor kinderen te behoren. Hij gaat niet op de knieën en vermijdt flauwigheden (behalve de opmerking dat je voor een paar miljard behoorlijk wat ijsjes kan kopen). Irene de Goede illustreert degelijk maar iets meer fantasie en humor had geen kwaad gekund.

Tags : geld rijkdomNon-fictie