close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Voor altijd in de zee

Marlies van der Wel Zeezucht Prentenboek
Rubinstein
Waardering: 7.0

Zeezucht is een prentenboek waarvoor de beelden zijn gebruikt uit de animatiefilm Jonas and the Sea van Marlies van der Wel die twee jaar geleden in première ging. Een verhaal over Jonas  bij wie de liefde voor de zee én het strandjutten aangeboren is. Hij wil niets liever dan in de zee wonen maar stuit op veel praktische bezwaren: ademnood, vissers en een zelfgemaakte onderzeeboot die kaduuk gaat. Jonas geeft niet op, zijn leven lang niet. We volgen hem in Zeezucht van zijn tweede tot zijn tachtigste in zijn pogingen een bewoner van de zee te worden. Hij gebruikt de spullen die hij op het strand vindt om zijn ultieme droom te realiseren.

Op deze website staat meer informatie over het project van Marlies van der Wel die veel research deed en jaren werkte aan haar fraaie animatiefilm. “Kunnen we hier ook een boek van maken?”, moet iemand gezegd hebben. Dat valt nog niet mee, dat weten we van veel andere boeken die zijn gebaseerd op toneel en film, het blijven verschillende takken van sport. In dit geval komen de beelden ook op papier goed tot hun recht: een paar fantastische zeeprenten en vooral de illustraties met het gevaarte dat Jonas bouwt om de zee te bedwingen, maken indruk.

<strong>Zeezucht</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/marlies-van-der-wel?film=zeezucht', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Marlies van der Wel' });" text="Marlies van der Wel">Marlies van der Wel</a>, 2015<br>Korte Film<br>

De levenslange volharding van Jonas is veel minder invoelbaar dan in de film. Hier is hij vooral een poppetje dat op verschillende momenten in zijn leven weer eens een poging doet. De tijdsprongen en overgangen zijn vrij bruusk en de muziek en beweeglijkheid worden node gemist. Jonas is stokoud voordat je het doorhebt. De tegenstelling tussen de vissers die vooral voor gewin gaan en de idealen van Jonas komt niet uit de verf. Daarmee verschrompelt de actuele gedachte achter het project, kritiek op het materialisme en vooral een lofzang op schijnbaar onhaalbaar idealisme.

 

Tags : eenzaamheidPrentenboekstrandVoorleesboekzeezwemmen