close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zeikerige broers bezorgen de lezer een feestje

‘Het leven van de Zuurtjes hobbelt voort als een fiets met vierkante wielen. Altijd onderweg naar precies een zelfde dag.’ De broers Harry en Huibert Zuur zijn precies zoals hun namen doen vermoeden, van die types waarvan de mondhoeken permanent naar beneden hangen. Ze leven in een permanente kramp en angst dat een kleine onregelmatigheid hun leven verstoort.

Jaap Robben maakte eerder met illustrator Benjamin Leroy de veelgeprezen dichtbundel Zullen we een bos beginnen?. de Zuurtjes is zo mogelijk een nog geslaagder project. Een prachtig vormgegeven boek waar de lezers wel even zoet mee zijn. De combinatie van tekst en beeld is fraai, de tekeningen zwieren over de pagina’s en vallen er soms bijna van af. Auteur en illustrator houden zich niet aan vastgestelde regels maar lijken elkaar uit te dagen en het beste uit elkaar te halen. Dat is gelukt.

Jaap Robben speelt met taal en schrijft mooie zinnetjes (‘als een geheim verdwaalt, weet je nooit bij wie het terecht komt’) en is vindingrijk. Zo willen Harry en Huibert van hun tandarts ’tweedemonds kunstgebitten’, is gratis hun geluksgetal en hebben de broers steevast ruzie op donderdag. Het hoge karikaturale gehalte van de broers Zuur brengt het gevaar van meligheid met zich mee maar Robben blijft meestal net aan de goede kant van flauw. Harry en Huibert hadden persoonlijk iets meer profiel mee kunnen krijgen waardoor ze zich wat meer van elkaar onderscheidden.

Hun leven wordt ontregeld door een brief die op de mat valt. Een familielid wil op bezoek komen en daar zitten de broers niet bepaald op te wachten. Ze leven met de geesten van hun ouders in een verstikkende regelmaat waarin geen pottekijkers gewenst zijn. Het levert scenes op die tegelijk erg geestig en wrang zijn. Robben verwijst subtiel naar het echte leven waarin mensen traumatische zaken verdringen en niet met het verleden in het reine kunnen komen.

de Zuurtjes is een heerlijk voorleesboek door de onderhuidse woede en omdat er veel typetjes in zitten. De liefhebber kan zich hier grommend en grinnikend op uitleven.De tekeningen van Leroy zijn fantastisch en ongetwijfeld goed voor een zilveren penseel als het niet meer is. Hij gebruikt meerdere vormen, speelt met letters, cijfers en neigt soms naar de strip. Kijk alleen al naar de openingspagina’s, vergelijkbaar met de slotbladzijden, waarop de huizen op de Selderijlaan te zien zijn, en constateer hoe veelzijdig deze illustrator is.

de Zuurtjes komt het komende jaar vast en zeker op de diverse Nederlandse en Vlaamse lijstjes van prijzen voor jeugdboeken voor. Hoe zuur en zeikerig Harry en Huibert ook zijn, ze zorgen voor een heerlijk feestje.

Titel Boek:

de Zuurtjes

Auteur:

Jaap Robben

Illustrator:

Benjamin Leroy

Kaft:
Tags : FamiliehumorVoorleesboek