close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zelfs een teek heeft zijn goede kanten

Bibi Dumon Tak Bibi's doodgewone dieren boek Kinderboek
Querido
Fleur van der Weel
Waardering: 8.0

Zijn er nog dieren over die niet door Bibi Dumon Tak beschreven zijn? We hadden al de Winterdieren (Gouden Griffel 2012) en de uitzonderlijke dieren in Bibi’s bijzondere beestenboek en nu is er aandacht voor de weinig opvallende dieren. In Bibi’s doodgewone dierenboek staan korte portretten van dieren waar we zo aan gewend zijn dat we ze soms nauwelijks nog waarnemen. En al helemaal niet weten hoe ongewoon ze eigenlijk zijn, stelt Dumon Tak.

De mus en de muis, de regenworm en de wesp, de hooiwagen, de wegmier, de bladluis en de teek. Middels een losse, droogkomische stijl leren we eigenschappen en details van de diertjes kennen.  Pissebedden halen bijvoorbeeld adem door de kieuwen bij hun achterpoten, het zijn van oudsher waterdieren, daarom vind je ze vaak onder gieters. Dankzij de wesp hebben we papier, legt Dumon Tak uit en daarom zou het diertje een standbeeld moeten hebben, al moet hij de angel wat vaker thuis laten. Veel van die ‘oh ja, dat is waar ook’ dingen, maar ook feiten die ik niet wist.  Ik kijk voortaan toch anders naar al die naaktslakken in onze tuin nu ik weet dat de diertjes man en vrouw tegelijk zijn en dat er uit hun wang een piemel komt die langer is dan zijzelf.

Dumon Tak spreekt zowel de lezer (‘haha, je raadt het nooit’) als de dieren toe, zoals de gaai (voorheen de Vlaamse gaai): ‘Zo schreeuwlelijk met je ingekorte naam, had je last van sterallures. Te veel noten op je zang?’. Scherpe en rake formuleringen waarmee ze de dieren in een paar alinea’s neerzet, met hun charmes en narigheden. Ook dieren die we vooral akelig vinden, zoals de teek en de hoofdluis, blijken een andere kant hebben. De verhaaltjes zijn soms erg kort, en wat vrijblijvend en op een detail ingezoomd. Maar de auteur komt er mee weg want Bibi is een merk geworden, en kan het zich permitteren haar naam in de titel gebruiken. Niemand kan zo helder en onderhoudend over de hoofdluis schrijven als Bibi Dumon Tak.

Als er een keurmerk voor excellente illustraties zou zijn, dan mag Fleur van der Weel die meteen op haar werk plakken. Pakkende tekeningen van dieren met steeds een twist, vaak grappig en altijd veelzeggen. De lege kooi van de halsbandparkiet en de huisvlieg op boterham met hagelslag. Ze zet dieren neer zoals ze zijn en maakt er op een knappe manier verhaaltjes van, net als Bibib Dumon Tak doet eigenlijk.

 

Titel Boek:

Bibi’s doodgewone dieren boek

Auteur:

Bibi Dumon Tak

Illustrator:

Fleur van der Weel

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurNon-fictie