close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zoveel rare dingen in het hoofd van Sam

Een verhuizing en een nieuwe school. Voor veel kinderen valt dat niet mee. Ook niet voor Sam, de hoofdpersoon uit Vuur van Anke Kranendonk. Hij treft het slecht met zijn nieuwe juf op school die hem niet begrijpt en hem vrij consequent het nadeel van de twijfel geeft. Ze denkt dat Sam de draak met haar steekt en veel beter met taal is dan hij laat zien.

Om de situatie wat draaglijker te maken, krijgt Sam van zijn ouders een hond die ze Vuur noemen. De jongen vindt een enorme rust bij het dier maar dat is niet van lange duur want Vuur komt om het leven. Sam en zijn broer Daan zijn ontroostbaar al is het opvallend hoe precies Sam een rijtje rouwrituelen weet af te werken. Hij schiet niet louter in de woede. Hij vindt al vrij snel troost bij een oudere vrouw in de buurt die haar eigen verdriet met zich meetorst, het recente overlijden van haar echtgenoot. Haar man is niet zo lang geleden overleden en het contact met Sam is een uitkomst. Ze geeft de jongen drumles en bedenkt een geheimenpotje waarin geld gaat voor ieder geheim dat ze hebben.

Kranendonk vertelt in Vuur een chronologisch en niet al te ingewikkeld verhaal dat uitstijgt boven het gemiddelde jeugdboek door de consequente manier waarop we getuige zijn van de gedachtesprongetjes van Sam. Sam is een jongen om van te houden. Zijn verdriet en verwarring na de dood van Vuur zijn puur en zo raak opgeschreven. Kranendonk blijft heel dicht op de huid en in het hoofd van de jongen waardoor het al snel lukt om met hem mee te denken en te voelen.  Sam wordt in korte en krachtige zinnen tot leven gewekt. Zijn hoofd zit vaak zo vol met van alles. Hij zal wel iets van ADHD en dyslexie hebben maar dat wordt gelukkig niet nadrukkelijk benoemd of uitgesponnen.

Sam is een jongen zoals er zoveel zijn in Nederland, met zijn eigen strubbelingen en twijfels. Probleempjes op school, een dood huisdier, verhuizen enz. Het knappe van dit boek is dat die gewone jongen bijzonder gemaakt wordt. Vuur is een verrassende uitschieter in het oeuvre van Kranendonk.

Titel Boek:

Vuur

Auteur:

Anke Kranendonk

Kaft:
Tags : adhddoodhondjeugdboekLiefde en vriendschapSchool