close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zwabberende antwoorden op relevante vragen

Stine Jensen Lieve Stine, weet jij het? 20 vragen over het leven Non-fictie
Kluitman
Sverre Frederiksen
Waardering: 7.0

Stine Jensen is een filosofe van Deense origine die filosofie toegankelijk probeert te maken. Dat doet ze zowel voor volwassnenen als voor kinderen met onder andere het tv-programma ‘Dus ik ben’ waarvan ook een junior-versie is. In Lieve Stine beantwoordt ze vragen waarvan gesuggereerd wordt dat deze daadwerkelijk door kinderen aan haar zijn gesteld. Voor de inhoud maakt het niet heel veel uit maar als je toch voor deze vorm kiest, zou het de geloofwaardigheid en impact ten goede komen. Zeker omdat er persoonlijke brieven met dilemma’s en worstellingen aan de vraag zijn toegevoegd. De vragen zijn scherp en relevant, ze varieren van ‘Wie zijn mijn echte vrienden’, ‘Waarom lieg ik’, ‘Is mijn nationaliteit belangrijk’, ‘Moet kunst mooi zijn’ en ‘Mag ik wraak nemen’ tot ‘Wanneer ben ik mezelf’.

Probeert, want ze slaagt er niet in alle gevallen in om iets concreets en echt zinnigs mee te geven. Het zwabbert, maar misschien hoort dat wel bij filosofie. Ze strooit nogal pardoes met namen van filosofen en de filosofische testjes die ze voorstelt, zijn wat onnozel. Aan de andere kant blijft Jensen wel dicht bij de gevoels- en belevingswereld van kinderen maar het is soms de vraag of de antwoorden haar persoonlijke mening zijn of een filosofische lading hebben.

De aanhef Lieve Stine heeft iets tuttigs en daar komt het boek ook niet helemaal meer bovenuit. Het is een wat al te simpele benadering en vorm voor de grote thema’s waar het om gaat. Toegankelijkheid is fijn maar helemaal op de knieen (‘weet je wat ik zou doen als ik jou was?’)  hoeft ook weer niet. De tekeningen van Sverre Frederiksen zijn grappig en de vormgeving is mooi. Best een aardig beginnersboekje maar wie echt meer over filosofie wil weten doet er verstandig aan het recent verschenen Grote gedachten van Janny van der Molen aan te schaffen.

Titel Boek:

Lieve Stine, weet jij het? 20 vragen over het leven

Auteur:

Stine Jensen

Illustrator:

Sverre Frederiksen

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : filosofiejeugdboekKinderboekNon-fictie