close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Zwierige en uitbundige ode aan de kinderfantasie.

Waarom is het niet iedere dag feest en waarom mag je niet iedere dag je mooiste kleren aan? Kindervragen die soms worden beloond, mijn buurjongetje mocht lang zijn Supermanpak dragen en was rond Sinterklaas wekenlang een pietje met bijpassend kostuum. Marit Törnqvist speelt in het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2014 met dit thema. In een interview zegt dat ze iets wilde doen met het gegeven dat volwassenen bijna nooit écht meegaan in de ongebreidelde fantasie van kinderen. Fabian's feest is volgens haar een ontmoeting tussen die twee werelden. Dat is het zeker, de moeder van Fabian wordt na het nodige treuzelen, onverbiddelijk meegetrokken in de fantasie van haar zoon vol lollybomen, huppelende hondjes met een jas aan en zebrapaden met slagroomstrepen.

Het werk van Törnqvist isdoorgaans serieus en weemoedig en het is dan ook  ironisch dat juist zij het prentenboek voor de Kinderboekenweek over feest maakt, al stond het haar vrij een ander onderwerp te nemen. Törnqvist leeft zich uit in een wat zwierig en uitbundig boek is geworden vol met feestende mensen en dieren en dwaze taferelen. De mogelijkheid om een aantal bladen uit te klappen, verhoogt de feestvreugde. Fabian's feest is een ode aan de fantasie en verbeelding en daar is het niet uniek in, want dat zijn veel kinder- en prentenboeken maar het is wel prachtig gedaan.  De fantasie van het kind (Fabian) in dit geval is leidend en daarmee is het kind dat zelf ook. Als moeder het eng te vindt om hoog tussen de bomen te dansen, zegt Fabian: 'Hou mij maar vast'. Ze draaien,  tollen en duizelen en het komt allemaal goed. Volwassenen kunnen zich gerust overgeven aan de verbeelding van een kind en samen een  glaasje limonade uit de gracht drinken.

Er zit een app bij het boek waarop een spelletje gespeeld kan worden. Prima, maar toch vooral een gezellige bijzaak bij een boek dat tijdens de Kinderboekenweek voor € 6,95 te koop is. Ietsje duurder dan de gebruikelijke prijs van 5 euro, wat met de uitvouwbare bladzijden te maken heeft. Het is zeker het geld waard maar die 5 euro was wel een heel mooi bedrag voor een prentenboek, dan maar iets minder luxe.

Titel Boek:

Fabians feest

Auteur:

Marit Törnqvist

Uitgever:

CPNB/Querido

Kaft:

Video description:

Hoe gaat Marit Törnqvist te werk? De maakster van het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2014 vertelde erover in 2010 voor het NCRV-radioprogramma Casa Luna.

Tags : Prentenboek