close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Vastberaden om de dood van zijn broer te wreken

Jason Reynolds 67 seconden Young Adult
Blossom Books
Maria Postema
Waardering: 7.5

‘Ik ben alleen William

voor mijn moeder

en mijn broer Shawn,

als hij leuk probeerde te doen.

Nu wou  ik dat ik

harder gelachen had

om zijn stomme grappen

want eergisteren is Shawn neergeschoten’.

De derde pagina  laat er geen misverstand over bestaan in wat voor milieu 67 seconden zich afspeelt. Zeker als je de opdracht van auteur Jason Reynolds tot je hebt genomen. ‘Voor alle jonge broeders en zusters in jeugdgevangenissen in het hele land, degenen ik  heb gesproken en degenen die ik niet heb gesproken’. Er wordt van jullie gehouden.’ In die wereld dus, waar geweld en wapens nooit ver weg zijn. Will kan de moord op zijn broer niet verkroppen. Hij weet wie de dader is en neemt een besluit. Hij stopt een pistool in zijn broekband en stapt in de lift. Vastberaden om de dood van zijn broer te wreken.

Het boek beslaat de 67 seconden die het duurt om van de van de zevende verdieping naar beneden te komen. Op iedere verdieping stapt iemand in die een stukje van het verhaal vertelt. Familieleden, vrienden, zelfs zijn vader, mensen die niet meer leven. Ze vertellen hem over geweld, moorden, over de gevangenis. Het verhaal sluit zich als een vangnet om zich heen. Terwijl hij daar staat met dat pistool, op weg naar zijn slachtoffer. En natuurlijk komen er deuken in dat plan.

De Amerikaanse schrijver van dit boek, Jason Reynolds, las pas op zijn zeventiende zijn eerste boek uit en volgens het bijgeleverde verhaal was hij niet meer te stoppen toen hij ‘ontdekte hoe je meegesleept kunt worden door het geschreven woord’. Hij debuteerde in 2001 en is inmiddels een veelbekroond auteur en schrijft nu de boeken die hij wilde lezen toen hij zelf zeventien was.

67 seconden valt vooral op door de vrije vers-vorm die we kennen van meerdere auteurs maar vooral van Sarah Crossan die indruk maakte met Een en Nieuwe maan. Reynolds past de vorm nog wat poëtischer toe, een mengeling van rap en losse gedachten, in korte zinnen en flarden van tekst. Deze vorm geeft een auteur veel vrijheid, maar tegelijkertijd komt het heel precies, wil het verhaal geloofwaardig in elkaar schuiven. Dat lukt hier ten dele. Vooral tegen het einde verliest Reynolds de controle over zijn tekst en wordt het zoetig en moralistisch. Maar dat neemt niet weg dat we hier met een interessante ontwikkeling te maken hebben die in de Nederlandse jeugdliteratuur nog niet is opgepakt.  Een andere manier van jeugdboeken schrijven: poëtisch en direct. De grofkorrelige, krasserige opmaak van de bladzijden werkt mee aan het creëren van de rauwe sfeer van het verhaal.

Die stoet aan geesten in de lift die Will op andere gedachten brengt, overtuigt niet volledig. De vorm waarin het wordt opgeschreven, doet dat wel.

 

 

Tags : amerikabroerdoodFamiliegeweldjeugdboekmoordmulticultiPoëzieproblemenSpanning en avontuurYoung Adult