close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Als echte giraffen stormen ze naar de slaapkamer

Kjersti A. Skomsvold Alle dieren slapen Prentenboek
Tiptoe Print
Edward van de Vendel
Mari Kanstad Johnsen
Waardering: 8.0

Het is een genre op zich: ‘naar-bed-gaan-en-in-slaap-vallen’-boeken over peuters en kleuters en dat uurtje waarin ze zich in bed hijsen. Bijvoorbeeld Slaap lekker! van Mattias de Leeuw en Slaap je al? van Anke Kranendonk. In Alle dieren slapen van het Noorse duo Kjersti Annesdatter Skomsvold en Mari Kanstad Johnsen (die ook  Ploef illustreerde) is Bo tegen bedtijd op zijn drukst.

Hij staat op één been te slapen want hij is een papegaai. Zijn moeder gaat meteen mee in de fantasie en legt uit dat alle dieren moeten slapen. ‘Zelfs de bijen en de wespen. En koeien ook, maar niet zo veel.’ Vervolgens richten ze zich op de winterslaap van de beer die zich nog wel even moet wassen. Gewapend met snorkel komt Bo tussen de otters en walrussen terecht. Het verhaal weeft zich vol fantasie langs meerdere dieren waar de connectie met slapen wordt benoemd.

De manier waarop de moeder erin meegaat is hartverwarmend en ijzersterk. Ze blokkeert niks,  werpt nooit iets tegen maar helpt haar zoon wel steeds een stapje richting zijn bed. Ze ziet ook de leeuw achter de toiletpot. Als echte giraffen stormen ze uiteindelijk naar de slaapkamer waar Bo nog even als een vleermuis op zijn kop gaat staan. Edward van de Vendel vertaalde de uitstekende voorleestekst vaardig.

Het grote formaat en de uitbundige en kleurrijke tekenstijl helpen dit boek naar een hoger niveau. Johnsen maakt expressieve prenten die met al hun rommeligheid het avondritueel perfect verbeelden. De gezichtsuitdrukkingen van Bo en zijn moeder op de prent waarop hij op de vlucht is voor een leeuw, verbeeldt perfect de balans tussen gespeelde en echte angst.

Uitgeverij TipToe Print heeft er een handje van om de pareltjes uit de internationale prentenboeken te pikken. Dat is ook nu weer gelukt. Alle dieren slapen is een van de beste prentenboeken over het avondritueel dat ik ken.

 

Tags : Dieren en natuurdromenFantasieillustratiesKinderboekmoederPrentenboekslapenVoorleesboek