Gottmer Uitgevers Groep b.v.
Jan Jutte
Jip snapt niet hoe het kan dat een schoolvriendje twee moeders heeft, want er is toch een piemel voor nodig om een baby te krijgen. Dat heeft haar zwangere moeder uitgelegd, toen ze samen met een schaal paaseitjes op de bank zaten. Papa had een zaadje in zijn ballen en dat wilde graag een baby worden en ging op zoek naar een eitje. Thomas vertelt aan Jip legt uit dat zijn vader zijn zaadjes in een potje heet gedaan en die toen in de buik van zijn moeder heeft gestopt. ‘Is die dokter dan jouw vader?’, vraagt Jip.
Van dit soort kinderlogica in optima forma is Baby’tje in mama’s buik van Bette Westera doordesemd. Jip stelt alle vragen die ze wil stellen en dat geeft Bette Westera de gelegenheid om op een speelse manier van alles over de zwangerschap uit te leggen. Daarbij gaat ze de lastige antwoorden niet uit de weg en dus keuvelen Jip en haar moeder openhartig over seks en ivf. Bij dat gesprek staat een grappige prent waarop een man in een potje is te zien. Westera weet op een evenwichtige manier woorden te vinden voor thema’s uit de taboesfeer. Serieus en informatief maar zonder dat het loodzwaar wordt, door een juiste dosering luchtigheid en relativering maar dan weer zonder dat het kinderachtig wordt. Westera schreef eerder op die manier over de dood in haar haar veelbekroonde en alom geprezen verzenbundel Doodgewoon; minder bekend is haar Sinterklaasboekje waarin ze op een uitstekende manier de beladen Zwarte Piet dicussie in een context plaatst.
Westera wandelt keurig door alle thema’s die met zwangerschap, bevallingen en geboorte te maken hebben waarbij de consequenties voor de zus (of broer) het beste uit de verf komen. Jip weet meteen dat ze het liefste een broertje wil en ze moet van kamer veranderen. Ze gaat mee naar de verloskundige en is een tijdje in de contramine, als ze voelt dat er wel erg veel gaat veranderen. Westera’s drang om compleet te zijn en niet alleen de roze wolk te beschrijven wordt wat geforceerd in een verhaal over het doodgeboren broertje van een klasgenootje van Jip. Maar verder is Baby’tje in mama’s is buik een ongedwongen en toegankelijk boek om kinderen voor te bereiden op het krijgen van een broertje of zusje.
Jan Jutte kiest er in de meeste vrolijke en kleurrijke illustraties voor om dicht bij Jip te blijven, we zien de dingen door haar ogen of zien haar zelf als ze met papa in bad zit of schielijk om het hoekje van de ziekenhuiskamer kijkt, als haar broertje is geboren.
Baby’tje in mama’s buik
Bette Westera
Jan Jutte
Gottmer