close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Alsof het kinderboek over Jeremy Clarkson al is geschreven

Carl Hiaasen Hap! Kinderboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

De pas door de BBC ontslagen Top Gear-presentator Jeremy Clarkson zou model hebben kunnen staan voor Derek Badger uit Hap!. Hij is een presentator van een reality-survivalprogramma die opvallend veel overeenkomsten vertoont met Clarkson. Beide zijn narcistische mannen met onbehouwen gedrage die in hun eigen populariteit zijn gaan geloven en overal mee lijken weg te komen. Badger lijkt een karikatuur maar door de affaires van Clarkson is hij stiekem erg realistisch.

Badger presenteert dus een survival-programma waarin het lijkt alsof hij de gevaarlijke confrontaties met wilde dieren en de elementen aan gaat. In werkelijkheid is er veel nep en is Badger een onuitstaanbare kwal die ’s avonds als enige van de crew vanuit de jungle met een helikopter naar een luxe hotel wordt gebracht. De echte hoofdpersoon in Hap! is Wahoo Cray, een jongen van wie de vader een echte wrangler en dierenworstelaar is. Hij wordt door het tv-programma benaderd om wilde dieren (slangen en krokodillen en zo) te leveren en werkt er aan mee omdat het gezin het geld hard nodig heeft. De samenwerking tussen de dierenliefhebber en de snoevende presentator verloopt niet bepaald gladjes. De tegengestelde karakters zitten elkaar enorm in de weg en de vader van Wahoo laat het regelmatig in de soep lopen, en moet net zo vaak opdraven om de boel weer op te redden. Dat levert veel vermakelijke dieren- en junglescenes op. Wahoo is meestal de bemiddelaar, die moet sussen bij ruzies tussen de tv-crew en zijn dwarse vader.

Wahoo heeft veel weg van Kos uit Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper en dat is niet het enige dwarsverband met dat boek. Ook Hap! is een boek over een incompleet gezin met een zoon die de boel wil redden en dat alles in een decor van slapstick en absurde wendingen. Waar Kuyper de boel aardig bij elkaar houdt, laat Hiaasen de teugels vieren en verwatert het aanvankelijk vermakelijk en goed geschreven verhaal. Vader en zoon nemen een klasgenote van Wahoo mee de jungle in, die haar alcoholistische en agressieve vader ontvlucht. Als hij plotseling in de moerassen opduikt, wordt de focus verlegd naar een dwaas en chaotisch ontvoerings- en achtervolgingsavontuur.

Hap! is het tweede jeugdboek van bestsellerauteur Carl Hiaasen en speelt zich net als het veelgeprezen Uil af in Florida. De zijkant van het boek bestaat uit scherpe tanden, een geweldige vondst, die de lezers van e-books toch maar mooi niet te zien krijgen. Hap! is een humoristisch leesboek, dat voortreffelijk aansluit bij de belevingswereld van vooral ook jongens. Jammer dat het tegen het einde ontspoort.

Titel Boek:

Hap!

Auteur:

Carl Hiaasen

Vertaler:

Tjalling Bos

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekSpanning en avontuurtelevisie