close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Coolman staat altijd op stand-by

Coolman vergezelt Kai altijd en overal maar er is een klein probleempje: Coolman bestaat niet.  Kai heeft zijn ouders wel eens over zijn imaginaire vriend verteld maar toen die over een psychiater begonnen, deed Kai er verder maar het zwijgen toe. Dus zit hij opgescheept met Coolman. ‘Je kunt ‘m niet uitzetten zoals de tv. Coolman staat altijd op stand-by.’

Veel kinderen hebben een tijdje zo’n kameraad die met ze optrekt. Ze praten met hem of haar en hij geeft commentaar op de dingen die ze doen. Voor ouders is dat soms even wennen maar als ze slim zijn, gaan ze er mee. In Coolman en ik wordt deze fantasiefiguur niet in het problematische getrokken. Hij is een vanzelfsprekende verschijning met al zijn eigenaardigheden en flauwe grapjes. Kai wordt af en toe behoorlijk moe van Coolman die hem voortdurend van ongevraagd advies voorziet. “Ik moet in mijn vorige leven iets echt vreselijk fout te hebben gedaan, en daar om zit in ik dit leven met Coolman opgescheept”.

De makers hebben een slimme truc toegepast door Coolman in stripvorm op te voeren. Het heeft een licht Geronimo Stilton effect maar dan oneindig veel beter en grappiger. Coolman vormt op deze manier een soort commentaarstem die vaak voor een glimlach zorgt.

Kai vindt dat in zijn leven alles fout gaat. Zijn ouders spelen naakt in een toneelstuk, hij stuntelt met meisjes en hij wordt dwarsgezeten door een paar jongens en een bejaarde buurman. Kai is een hele gewone en onzekere jongen die graag cool gevonden wil worden. De tips van zijn eigen Coolman helpen hem meestal van de wal in de sloot. Hij kan veel beter naar zijn eigen innerlijke stem luisteren.

Het verhaal wordt op den duur wat flauw maar leeft tegen het einde op als de vervelende bejaarde buurman al zijn hele leven zijn eigen soort Coolman blijkt te hebben. Dat is een troost maar ook wel beklemmend, want Kai realiseert zich dat hij misschien zijn hele leven niet meer van die lastpost afkomt. Een ogenschijnlijk luchtig boek dat wel degelijk ergens over gaat.

Titel Boek:

Coolman en ik

Auteur:

Rüdiger Bertram

Illustrator:

Heribert Schulmeyer

Vertaler:

Merel de Vink

Kaft:
Tags : humorjeugdboekslapstickstrip