close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Supervrouw van vlees en bloed

Janneke Schotveld De avonturen van de dappere ridster Kinderboek
Van Holkema & Warendorf
Waardering: 8.0

Janneke Schotveld verraste bijna twee jaar geleden met het moderne sprookjesboek De kikkerbilletjes van de koning. Geschreven in een vlotte en losse stijl, vol humor en diversiteit. Ze kreeg er de handen voor op elkaar en al snel kwam het vervolg Het Kattenmannetje. Ook niet onaardig maar wel wat meer van hetzelfde en het punt was al gemaakt: sprookjes kunnen ook zonder sjabloon van de witte prins en prinses die nog lang en gelukkig leven.

In het anders vormgegeven Avonturen van de dappere ridster betreedt ze deels het zelfde pad, de ridster komt ook al voor in ‘De Kikkerbilletjes’, maar gooit het toch over een andere boeg, en dat is een frisse keuze. Er is één hoofdpersoon: een meisje dat al jong wist wat ze wilde worden en zich ontwikkelt tot de dapperste ridster van het land. Als een soort superwoman komt ze te voorschijn bij nakend onheil of onraad. Op de fiets met een zwaard, gehuld in een ridsterkostuum. Een leeuw die er even tussen uit wil, een standbeeld dat tot leven komt, een bakker die zich in een boom schuil houdt; de ridster ziet de problemen en lost ze op.

De ridster neemt het op voor een gepest meisje, straft tasjesdieven af en helpt de regering uit de brand door een belangrijk staatshoofd (uiteraard een zwarte vrouw) op de fiets van het vliegveld te halen. Ze kan niet toveren haalt geen magische trucs uit maar leunt vooral op boerenslimheid en de samenwerking met anderen. En ze is onverschrokken en doortastend. Het sprookjesgehalte komt om de hoek kijken in een verhaal over een reus die ook wel eens naar de kermis wil en een standbeeld van een schrijver dat tot leven komt omdat hij wil weten of zijn boeken echt goed verkopen.

De ridster is een gewone meid wat wordt benadrukt doordat ze vaak ‘mijn grootje’ zegt en veel op de grond tuft. Heerlijk om voor te lezen. Ze pareert de opzichtige verleidingskunsten van de mannen die ze heeft geholpen maar weet uiteindelijk wel een knappe donkere prins aan de haak te slaan. Ze is toch ook maar een meisje van vlees en bloed. Dat maakt het sterk: meisjes kunnen zich verplaatsen in deze superheld.

In de uitstekende  illustraties van Milja Praagman volgen we de ridster tijdens haar avonturen. Heel goed dat er voor één illustrator is gekozen nu de hoofdpersoon dezelfde is. Schotveld blijft bij haar vertrouwde ‘leve de diversiteits’- thema’s vol wisselende rollenpatronen op het gebied van man-vrouw, gender en kleur. Ze voert die strijd voor diversiteit, binnen en buiten het kinderboek, zelf ook als een soort dappere ridster. Ze weet dat ze er op moet blijven hameren maar doordat ze het origineel en met onderkoelde humor doet, gaat het niet vervelen. In Avonturen van de dappere ridster zien we Schotveld met haar elastische manier van schrijven op haar best.

 

Tags : FantasiehumorillustratiesjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapridderSpanning en avontuursuperheldverhalenVoorleesboek