close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Een levensbepalende schipbreuk

Michael Morpurgo De jongen en de papegaaiduiker Kinderboek
Luitingh-Sijthoff
Edward van de Vendel
Benji Davies
Waardering: 7.5

Er zijn vrijwel nooit papegaaiduikers in Nederland maar net toen ik dit boek uit had verscheen het bericht over tientallen van deze pinguïnachtige vogels die langs onze kust zijn aangespoeld. Er was er nog precies eentje in leven die onder een warmtelamp met zalmpap wordt gevoerd. Een wonderlijk toeval omdat in De jongen en de papegaaiduiker van de Britse kinderboekenschrijver Michael Morpurgo ook precies één zo’n vogeltje wordt gevonden, hij is waarschijnlijk tegen het glas boven in een vuurtoren gevlogen.

Allen Williams overleeft als jongetje een schipbreuk. Samen met zijn moeder  en dertig anderen wordt hij gered door een bescheiden vuurtorenwachter die een belangrijke rol in zijn leven blijft spelen. Morpurgo vertelt in grote stappen het levensverhaal van Allen die in een kostschool wordt geplaatst en ontdekt dat hij een talent heeft voor tekenen en schilderen, net als de vuurtorenwachter. Hij schrijft hem brieven maar ontvangt nooit een antwoord. Het laat Allen niet los en hij zoekt de man die zijn leven heeft gered weer op en ontdekt dat er een goede reden is dat hij geen post terug kreeg.

Allen leert zijn vriend lezen en schrijven en vestigt zich uiteindelijk definitief op het eiland waar die ene papegaaiduiker inmiddels gezelschap heeft gekregen van talloze vrienden. Morpurgo baseerde zijn verhaal op het leven van de oprichter van de Engelse uitgeverij Penguïn Books.

Het neerzetten van zo’n grote geschiedenis in een persoonlijk verhaal kan Morpurgo goed. Dat bewees hij met zijn beroemdste boek War Horse. Door de grote stappen blijven de personages wat aan de oppervlakte. ‘Dus dat is zoals het ging’ staat er aan het begin van een nieuw hoofdstuk, en dan volgt weer een episode die jaren omspant. De samenwerking met Benjij Davies tilt het boek enorm op. Zo’n verhaal over een schipbreuk en een vuurtoren en een mooie vogel leent zich uiteraard voor beeldrijke tekeningen en Davies is vertrouwt met het onderwerp. In veel van zijn boeken spelen kust en strand een rol.

Een vlot vertelde geschiedenis  over een gebeurtenis uit de kindertijd die levensbepalend blijkt te zijn. Met een paar  aardige weetjes over papegaaiduikers. Wist je dat ze tijdens het vliegen hun vleugels wel 400 keer per minuut op en neer bewegen en vaak ruzie hebben met konijnen?

Tags : Andere landenDieren en natuurEcht gebeurdgrootoudersillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersVoorleesboekzee