close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Een denkbeeldige vijand

Peter Carnavas De olifant Kinderboek
Fontaine Uitgevers
Waardering: 7.5

‘Toen Olivia de keuken in liep, zat er ineens een olifant naast haar vader aan de kleine houten tafel’.  De eerste zin uit De olifant van de Australische schrijver en illustrator Peter Carnavas. Als de olifant er is, weet Olivia alweer hoe laat het is. Dan maait haar vader het gras niet, maakt hij geen broodtrommel voor haar klaar en wordt haar fiets nog steeds niet gerepareerd. ‘Misschien moet jij je vader repareren’, zegt haar vriendje Arthur

Omdat opa bij hen is gaan wonen, is er nog iets van ritme en regelmaat in het gezin waarvan de moeder is overleden. Vader zeult het enorme verdriet met zich mee en zijn dochter stelt zich voor dat er een groot grijs dier om hem heen blijft lopen dat alles zwaar en moeilijk maakt. Alleen zij ziet het, geen denkbeeldige vriend maar in dit geval een denkbeeldige vijand. Samen met opa bedenkt ze een plan om de olifant te verjagen.

Carnavas maakte bijna 25 prentenboeken en schreef met De olifant zijn eerste kinderboek. Het tweede (My brother Ben) is inmiddels ook al verschenen. In De olifant zet hij beeldend neer hoe verlammend rouw kan uitwerken en welke invloed het op een kind kan hebben als een ouder in passiviteit en neerslachtigheid blijft hangen. Het beeld van een enorme olifant die alles naar beneden drukt is ijzersterk. Net als het troosthondje dat Olivia voor zichzelf heeft bedacht.

Een klein en troostend verhaal over rouwverwerking waarbij aan het einde (spoilertje) de fiets van Olivia is gerepareerd.

Tags : depressiedoodFamilieFantasiegrootoudersillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenrouwvader