close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De onrustige geest van een tsarendochter

Inez van Loon Lara Jeugdboek
Clavis
Waardering: 6.5

De dertienjarige Lara helpt haar oma met schoonmaken in het voormalige paleis van de Tsarenfamilie, als ze plotseling rare verschijnselen waarneemt en vreemde geluiden hoort. Het blijkt de geest van tsarendochter Olga die ooit een luxe leventje in het paleis kende maar met haar familie naar Siberië werd afgevoerd. Lara groeit op in de tijd waarin het verboden is iets negatiefs over Stalin te zeggen. De sympathie van Lara en haar familie ligt duidelijk bij de tsaar maar dat durft niemand hardop te zeggen. Lara stuit op het dagboek van Olga en dat brengt haar in de problemen. Gelukkig is er de knappe Boris, die haar hele leven weer op de rails weet te krijgen.

Inez van Loon schreef tot nu toe vooral boeken over skaten die bij de liefhebbers in de smaak vielen. Ze lijkt zich nu te specialiseren in meisjesboeken waarin heden en verleden door elkaar heenlopen. Twee meisjes en het geluk ging over China en Lara dus over de veranderingen in het Russische rijk. Van Loon schetst de historische lijnen aardig zonder er veel diepgang in aan te brengen. De ondergang van de Romanovs krijgt een wat romantisch tintje en het schrikbewind van Stalin betekent dat je zelfs je klasgenoten en buren niet kunt vertrouwen.

Lara is voor een groot gedeelte een lief en romantisch verhaal dat vooral meisjes zal aanspreken. Prima geschreven in een vertellende stijl die hier en daar wat langdradig is. Van Loon zou wat meer aan de verbeelding over kunnen laten en het is op een gegeven moment wel duidelijk dat het erg koud is. Het magische gedeelte, de onrustig ronddolende geest van Olga, is er goed bij verzonnen maar die verhaal blijft wat hangen. De manier waarop Lara’s eigen familiegeschiedenis in het verhaal verknoopt zit, overtuigt net niet helemaal. Het gaat het eind nog even goed mis als Van Loon een enorme en totaal overbodige tijdsprong meent te moeten maken. Daar had even iemand moeten ingrijpen.

Een aardig leesboek over de dromen en ambities van een meisje in een moeilijke tijd dat wel iets zegt over de Russische geschiedenis maar wie echt wil huiveren leze toch liever Boris van Jaap ter Haar.

 

Titel Boek:

Lara

Auteur:

Inez van Loon

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : Andere landengeschiedenisjeugdboekLiefde en vriendschaprusland