close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Iedereen kan pieten

Hans Hagen De Pieto-toets Kinderboek
Querido
Marieke van Ditshuizen
Waardering: 8.0

Niet alleen de pieten zaten even in een identiteitscrisis, ook de makers van Sinterklaasboeken moesten zichzelf opnieuw uitvinden. Charlotte Dematons haalde haar bestseller Sinterklaas uit de handel en is bezig met een herziene versie. De afgelopen jaren verschenen er mondjesmaat nieuwe boeken waar wat mij betreft een paar bij zitten die de tand des tijds zullen doorstaan, zoals Sinterklaasliedjes van Mark Janssen en Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman  (Zilveren Griffel 2020). Het onlangs verschenen De Pieto-toets kan ook wel eens zo’n blijvertje worden. Zeker de komende jaren waarin de pietentransformatie actueel blijft.

Juf Merel vertelt de klas dat de Sint te weinig pieten heeft om alle pakjes rond te brengen en de kinderen weten meteen een oplossing. ‘Wij kunnen heel goed pieten’, zegt Hakim. Pieten zijn slim én handig dus om zeker te weten of de klas geschikt is, moet er een Pieten-cursus worden gevolgd met Pieto-toetsen. Zo geschiedde.

Lukt het om op één been te staan, kun je een beetje goed mikken, weet je hoe het hoofddeksel van de piet heet? Er wordt gezongen, de oog-handcoördinatie wordt getest en er is een echte eindtoets. De kinderen zijn enthousiast en betrokken en uiteindelijk allemaal in het bezit van een Pieto-diploma.

Hans Hagen schreef met deze knipoog naar de Cito-toets een slim en handzaam boek dat ideaal is om thuis voor te lezen of in de klas te gebruiken. Vlot geschreven en dito illustraties, met nieuwe liedjes en veel leuke grapjes waarin diversiteit en taal een rol spelen. Hagen brengt de juiste relativering aan. Het is natuurlijk geen echte test met goede of foute antwoorden; het is wel duidelijk dat iedereen slaagt.

De Pieto-toets is vrolijk makend en laat zien dat in iedereen een pietje zit.