close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De stinkendst stinkende stinkerd ooit

David Walliams Mr Stink Kinderboek
Clavis
Roger Vanbrabant
Quentin Blake
Waardering: 7.0

Een Engels boek uit 2009 dat nu in Nederlandse vertaling verschijnt met behoud van de oorspronkelijke titel. In het boek heet hij gewoon Meneer Stink: ‘de stinkendst stinkende stinkerd ooit’. De stank wordt zo beeldend beschrijven dat de walm bijna van de pagina’s afslaat. Chloe van twaalf laat zich niet door de misselijkmakende geur weerhouden en sluit vriendschap met deze afstotende figuur die een vriendelijk heerschap blijkt te zijn. Chloe biedt hem onderdak aan in het schuurtje achter haar huis, wat voor iedereen geheim moet blijven. Dat valt niet mee met een ambitieuze moeder die zich chiquer voordoet dan ze is en denkt dat ze ooit minister-president kan worden.’

Mr Stink doet een beetje denken aan Wolfje van Claudia Jong, de vriendschap tussen een meisje en een zwerver waarbij de laatste een menselijk gezicht krijgt. In beide boeken blijkt de op straat slapende viezerik een gewoon mens met een gezond verstand en een treurige levensgeschiedenis. Als de moeder van Chloe er achter komt dat Meneer Stink een lord was (wat niet goed wordt uigelegd voor Nederlandse kinderen), slaat ze om als een blad aan een boom. Als beginnend politica was ze juist fel gebrand tegen dit soort klaplopers.

Walliams verweeft op een speelse manier oordelen en vooroordelen in dit grappige en vermakelijke leesboek voor jonge kinderen dat af en toe slapstick-achtige trekken krijgt. Dat is jammer: Meneer Stink en Chloe zijn redelijk geloofwaardig waar haar familie en andere personages als karikaturen worden neergezet. De moeder van Chloe leeft volledig boven haar stand en in een schijnwereld, maar komt tot inkeer door de inbreng van de wonderlijke zwerver. De illustrator wordt prominent op de cover genoemd. Niemand minder dan Roald Dahl’s vaste maatje Quentin Blake maakte de niet al te opvallende tekeningen.

Titel Boek:

Mr Stink

Auteur:

David Walliams

Illustrator:

Quentin Blake

Vertaler:

Roger Vanbrabant

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : humorjeugdboekLiefde en vriendschap