close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Dr. Willem en de kinderbijbels

Laatst belde een collega mij of ik nog een tip had voor een goede kinderbijbel. Ik heb er maar een paar en Woord voor Woord van Karel Eykman is daarvan de hipste. Wist ik veel dat er ieder jaar nog tussen de 15 en 20 nieuwe kinderbijbels verschijnen en dat er in ons land ongeveer negenhonderd verschillende uitgaven zijn. Dat leer ik dan weer uit het proefschrift van Willem van der Meiden waarop hij afgelopen vrijdag promoveerde.  Zolang ik Willem ken, zeker meer dan vijftien jaar, is hij al met dat proefschrift bezig en het leek typisch zo’n project dat nooit zou worden afgerond. Maar nu ligt er dan toch Zo heerlijk eenvoudig – de geschiedenis van de kinderbijbel in Nederland.

Willem van der Meiden, zoon van de al even amaibele dominee Anne, was een tijdje hoofredacteur van HN-Magazine waar veel voor schreef. Een goede schrijver en heldere geest dus ik ben benieuwd naar dit proefschrift al zijn het meestal niet de meest toegankelijke boekwerken. Ik schrik al een beetje van het persbericht: ‘ Naar de kinderbijbels – bijna negenhonderd verschillende uitgaven – is niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan. In zijn promotieonderzoek brengt Van der Meiden dit veld in kaart. Hij onderzoekt de ontwikkelingen in het genre en plaatst de kinderbijbels in de context van de theologische, kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen van hun tijd. ‘

In ieder geval leuk dat Willem nu dr. Willem heet en voor mij aanleiding om nog eens wat verder te kijken dan Woord voor Woord.

Plaatje: