close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een klein blaadje brengt een hoop geluk

Het eerste deel van Grote Wolf & Kleine Wolf kreeg een Vlag en Wimpel en een positieve recensie van mij. Ik schreef onder andere: ‘een vriendelijk en subtiel prentenboek waar in de makers erin slagen de gevoelens van de wolven in weinig weer te geven’. In dit nieuwe deel hebben de makers wat meer woorden en prenten nodig om de zieleroerselen van de wolfjes bloot te leggen.

Grote wolf en kleine wolf sloten in het vorige deel op een ontroerende manier vriendschap. In dit deel zitten de twee opnieuw onder dezelfde boom. Er hangt een blaadje aan die boom dat maar niet verdwijnt. Zomer, herfst en winter: het blaadje blijft maar hangen. Kleine Wolf wil het graag hebben om het als spiegel te gebruiken en Grote Wolf klimt na lang aandringen de boom in. Een heksentoer die uitvoerig wordt beschreven. Het blaadje valt als sterrenstof in duizend stukjes uiteen en zorgt voor het ultieme gelukzalige moment.

De prenten blijven mooi en vooral de ingezoomde tekeningen zijn prachtig en bijna ontroerend. Dat geldt niet voor de tekst waarvan er veel te veel staat in dit boek. Veel overbodige zinnen omdat de tekeningen voor zich spreken. Het kan aan de  oorspronkelijke tekst of de vertaling ligt, het wemelt van de lelijke zinnetjes. ‘Grote Wolf begon naar beneden te klimmen….hij begon na te denken’. Op 1 pagina begint een zin drie keer met ‘Toen…’.

Dit vervolg is een uitgesponnen parabel over geluk en zinsbegoocheling met een wat geforceerde inslag. Dat begint al direct met de titel over ‘het geluk’, waar in de Engelse versie gewoon is gekozen voor ‘het kleine blaadje dat maar niet wilde vallen’.

Titel Boek:

Grote Wolf & Kleine Wolf. Het geluk, dat maar niet van de boom wilde vallen

Auteur:

Nadine Brun-Cosme

Illustrator:

Olivier Tallec

Vertaler:

Berd Ruttenberg

Kaft:
Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboekwolf