close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

In gevecht met het raadsel van de dood

Marco Kunst Kroonsz Jeugdboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

‘Kennis is nooit gevaarlijk. Níét weten, dát is gevaarlijk. De Kerk…die vreselijke Kerk wil mensen dom houden. Achterlijk! Zelfs ten koste van de waarheid…omdat ze bang is haar macht kwijt te raken.’ De arts Zacharias Kroonsz windt er geen doekjes om, hij is niet bang en gaat zijn eigen weg. We hebben het over de 17e eeuw, waarin de kerk domineert en mensen met een afwijkende mening over leven en dood, weinig ruimte krijgen. Kroonsz, de vader van Wessel, is na het overlijden van zijn vrouw geobsedeerd geraakt door de dood en ontwikkelt een vernuftige machine waarmee hij het moment van de dood denk te kunnen voorspellen.  ‘Je moet niet bang zijn jongen. Leven en dood leren begrijpen, dat is iets om trots op te zijn’.  Hij hoopt de toegang naar het hiernamaals te ontsluiten maar het project groeit hem boven het hoofd als hij concludeert dat hij misschien wel de poort naar de hel heeft geopend.

Kroonsz is een filosofisch project waar Marco Kunst jaren aan heeft gewerkt en wat zijn magnus opus genoemd kan worden. Hij zette zich op de kaart met Gewist waarna enkele teleurstellende boeken volgden (waaronder De sleuteldrager). Met het fijne Vlieg! schreef hij voor het eerst een realistisch boek zonder mystieke en magische onderlaag. Met deze nieuwe roman lijkt Kunst alles te geven wat hij als schrijver in zich heeft en het is op zijn minst een ambitieuze en gedurfd boek. Ga er maar aan staan: een jeugdroman over God, wetenschap en de dood, waarin Spinoza en Huygens een rol spelen en die meerdere eeuwen omvat. Stevige kost voor de doorbijter.

Het verhaal opent zich moeizaam maar gaandeweg wordt het spannender en indringender. De vertelling over de vader en zoon uit de zeventiende eeuw wordt afgewisseld met korte hoofdstukjes uit deze tijd. Een meisje raakt in de ban van een mysterieuze jongen, waarvan de lezer weet dat het Wessel is. Die constructie sleept en komt pas tot leven als Wessel de kinderen naar het huis van zijn vader weet te lokken. Wessel raakt gaandeweg steeds meer verontrust over de manier waarop zijn vader te werk gaat en probeert daar verandering in te brengen. Dat gaat gepaard met enorme tijdsprongen, die niet helemaal logisch aanvoelen.

Kroonsz is een granieten en massief boek dat bij vlagen nauwelijks te doorgronden is. Daarvoor is het te alles omvattend en eigent Kunst zich te weinig relativering en humor toe, waardoor de zwaarte overheerst. Toch fascineert deze moedige ideeënroman die uitmondt in een beklemmende apotheose en is een aanrader voor de lezer die filosofisch is ingesteld en met de grote levensvragen bezig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een granieten boek,

 

Titel Boek:

Kroonsz

Auteur:

Marco Kunst

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : filosofiejeugdboekSpanning en avontuurVroegerwetenschapYoung Adult