close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Goedheiligdieren zijn onbehouwen bijters

Edward van de Vendel De Pinguïnsint en andere dierenklazen Poëzie
Querido
Saskia Halfmouw
Waardering: Nieuw Sinterklaasboek

In zo’n beetje het enige gloednieuwe Sinterklaasboek van dit jaar zijn alle Sinterklazen dieren. Onder andere een neushoorn, mammoet, schaap en pinguïn dragen als goedheiligman van dienst een mijter. Edward van de Vendel schreef fantasievolle en speelse verzen over al deze Sinterklaas. De Sinterhond rekent met de Sinterkater af: ‘Het wordt een vreselijk gevecht / met twee gescheurde mijters. / Goedheiligdieren in het echt / zijn onbehouwen bijters.’ Het leukste gedicht uit de bundel gaat over de Pietverkiezing waarin het een na het andere dier niet door de auditie komt. De nijlpaardpiet wordt op het dak door hoogtevrees bevangen en de hertenpiet blijft met zijn gewei aan de kapstok hangen.

Van de Vendel en illustrator Saskia Halfmouw  vergroten de eigenschappen en kenmerk van de diersoorten uit. De Ekstersint steelt de cadeautjes terug en de Sinterschildpad doet er jaren over om vanuit Spanje naar Nederland te komen.

De stiekeme verwachting dat aan het eind een Mensenklaas ten tonele verschijnt, komt niet uit. Jammer want dat had het meer een rond en begrijpelijk verhaal voor kinderen gemaakt.

Tags : Dieren en natuurFantasiehumorKinderboekPoëziesinterklaasVoorleesboek