close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Het Kinderboekenweekgeschenk 2013 is erg matig

Harmen van Straaten Je bent super...Jan! Kinderboek
Kluitman
Waardering: 5.0

Superjan is een van de vaste personages van Harmen van Straaten over wie hij meer boeken schreef. Een jongen met superkrachten die hij aanwendt als er gevaar dreigt. Goh, waar kennen we dat toch van? Dit sympathieke maar weinig originele karakter is de hoofdpersoon van het Kinderboekenweekgeschenk 2013. Sommige auteurs vinden het blijkbaar niet nodig om voor zo’n prestigieuze opdracht iets nieuws te verzinnen. Deze recensie begint wat zuur en dat gaat ook niet veranderen: ik vond er weinig aan.

Het geschenk van Tosca Menten van vorig jaar was van hetzelfde laken een pak en kreeg toen het voordeel van mijn twijfel. Maar twee jaar op rij een geschenk zonder enig gewicht is teveel van het matige. Het CPNB doet dat volwassenen ook niet aan, daar vragen ze kwalitatieve topauteurs om het geschenk te schrijven en is Tommy Wieringa nu aan het schrijven: geen Heleen van Royen, Saskia Noort of Kluun. Voor kinderen worden er blijkbaar andere maatstaven gehanteerd.

Je bent super…Jan! is een plichtmatig avonturenverhaaltje met veel zijlijntjes en vormtruukjes als krantenberichten. Jan wordt naar een internaat gestuurd door het Ministerie van Alleenstaande en In De Steek Gelaten Kinderen nadat zijn ouders hebben schipbreuk geleden met de goochelaar Stromboli. Van dat soort dingen. Het verhaaltje is te flauw om veel woorden aan vuil te maken. Met geesten en dieven en talloze andere karikaturale personages. Niks mis met doldwaze en over elkaar rollende avonturen maar dit is van het niveau dat een ouder snel even verzint voor het slapen gaan.

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken maar sommige cadeaus hebben iets van een belediging. Natuurlijk moet het Kinderboekenweekgeschenk een breed publiek aanspreken maar het mag wel een beetje niveau hebben. Dit is wel ongeveer het idioom van Harmen van Straaten maar ook hij kan beter. Jammer en een gemiste kans, volgend jaar hopelijk revanche met de keuze voor een auteur van het kaliber Anna Woltz of Gideon Samson.

Titel Boek:

Je bent super…Jan!

Auteur:

Harmen van Straaten

Uitgever:

CPNB/Kluitman

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekkinderboekenweekkinderboekenweekgeschenkSpanning en avontuur