Christien Boomsma geeft in de inhoudsopgave van Spookbeeld met spookjes de schaal van griezeligheid van haar verhalen aan. Van ‘hier lig ik niet wakker van’ (1 spookje), via ‘lekkeren griezelen bij het kampvuur’ (3 spookjes) tot ‘ik hoop dat ik geen nachtmerrie van krijg’ (5 spookjes). * Een auteur moet dat misschien niet voor de lezer uitmaken (want zelf vond ik de twee verhalen die slechts één spookje kregen toebedeeld het meest indringend. De kracht van die twee verhalen is dat ze dicht bij de werkelijkheid liggen en psychologisch sterk zijn. In Mr. Bé ontvreemdt een overleden jongetje knuffels van kinderen en in Hyves gaat het om een kind dat in een kelder opgesloten zit maar zo graag vrienden wil. Het zijn inderdaad niet de gruwelijkste en bloederige verhalen maar ze zijn absoluut beklemmend.
Het griezelverhaal komt er wat bekaaid vanaf in de Nederlandse jeugdliteratuur, het zegt genoeg dat we het vooral van de Griezelbus boeken van Paul van Loon moeten hebben. Alleen daarom al is het verhalenboek van fanatasy-auteur Boomsma een aanvulling in het genre. De twaalf verhalen hebben het fictieve plaatsje Duisterburen als basis en hebben zonder uitzondering kinderen in de hoofdrol die geconfronteerd worden met geesten en spookbeelden. Overledenen hebben nog zo hun dingen te doen en zorgen voor angst, onrust en bloederige situaties. Bij het schoonmaken van de mobiele toiletten dwalen er plotseling ogen rond, er rijdt een trein naar nergens en bij het duiken van de brug kom je tussen de waterwolven terecht. De meeste verhalen zijn niet zachtzinnig en kennen geen al te beste afloop. Boomsma spaart wat dat betreft de lezers niet.
De variatie had beter gekund: een aantal verhalen lijkt nogal op elkaar en zijn ook meteen achter elkaar gezet. Een serietje vakantiekampen en een paar amulet-verhalen. De inleidingen bij ieder verhaal zijn kinderachtig en storend, daarin wordt de lezer rechtstreeks aangesproken met zinnetjes als ‘je kent dat wel’, ‘je leest wel eens in de krant’ of ‘hopelijk slaap je nog een beetje vannacht’. Het verhaal moet zijn werk doen, daar helpen geen spookjes en flauwe inleidingen bij.
Ondanks die tekortkomingen en clichés (vrijwel ieder verhaal kent een vooruitwijzing waar de auteur de lezer er op attent maakt dat het allemaal anders had kunnen lopen) is Spookbeeld toch een prima bundel. De combinatie van tekst en illustratie is sterk en Boomsma zet in korte tijd lugubere situaties neer waarbij vooral de psychologische opbouw goed is verzorgd. Dat komt het meest tot zijn recht in de verhalen die dicht bij de belevingswereld van kinderen blijven.
* Auteur en uitgeverij laten na het verschijnen van deze recensie weten dat de spookjes zijn gebaseerd op de beoordeling van kinderleespanels.
Spookbeeld
Christien Boomsma
De Vier Windstreken