close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Als niemand merkt dat je ontvoerd bent

Pim Lammers Hoe beroof je een bank? Kinderboek
Loes Riphagen
Waardering: 7.5

Stel dat je ontvoerd bent en niemand neemt de moeite om naar je te gaan zoeken. Het overkomt Max, die verstopt in een hut in het bos zit. Hij is ontvoerd door zijn beste vrienden die een briefje aan de ouders van Max hebben geschreven: ‘Niet de politie bellen. Anders krijg je een halve Max terug’. De vrienden hebben geld nodig om de met uitsterven bedreigde zwartvoet-bunzing te redden. Ideetje van Mo, die een spreekbeurt over het dier hield.

Niemand blijkt het briefje te hebben gelezen dus broeden ze op een andere manier om aan veel geld te komen. Een bank beroven, dat is pas een slecht plan. Toevallig hoort Joris, de pestkop van de klas hen erover praten en dat is het begin van een soort lach-of-ik-schiet avontuur. Een beetje spannend maar vooral hilarisch. Natuurlijk komen de drie vrienden er als helden uit en blijken er veel betere manieren om geld voor de zwartvoet-bunzing in te zamelen.

Pim Lammers (die van Het lammetje dat een varken is) schreef een nieuw deeltje in de Tijgerlezen-serie, die inmiddels zijn waarde wel heeft bewezen. Talige boeken voor beginnende lezers waarin niet al te dogmatisch met de zogenaamde AVI-regels wordt omgegaan, die het leesplezier doorgaans niet verhogen. Er wordt wel rekening gehouden met het leesniveau maar ook dit boekje gaat weer  vooral uit van de kracht van het verhaal, en de begeleidende illustraties. De stijl van Loes Riphagen sluit uitstekend aan bij het slapstick-achtige karakter van de vlotgeschreven tekst. Vol met boeven, clowns en agenten en nog een heel klein beetje moraal over goed en kwaad ook.

Want die pestkop Joris, die wil er eigenlijk best graag bijhoren.

 

Tags : boefbroerhumorKinderboekLiefde en vriendschapSchoolSpanning en avontuurVoorleesboek