close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Hoe scroll je naar beneden?

Het is een grapje dat wij op het werk regelmatig maken. Ik schrijf iets in mijn notitieblok en een collega met een i-pad wijst op mijn papier en vraagt: ‘wat gebeurt er als ik hier op druk?’.

De ezel in Het is een boek van Lane Smith lijkt oprecht verbaasd. Hij doet het niet voor de grap maar weet echt niet wat een boek is en stelt vragen als: ‘Hoe scroll je naar beneden? Kan je ermee bloggen of twitteren?’. En terwijl hij een spelletje speelt op zijn eigen computer: ‘Kan je ze laten vechten?’. De aap herhaalt bij voortduring: ‘Nee, het is een boek’ en uiteindelijk zwicht ezel. Natuurlijk blijft hij urenlang lezen en roept daarna ‘als ik klaar ben, stop ik ‘m in de oplader’.

Het is een boek is een grappig beeldverhaal in animatiestijl over het verschil tussen de computer en boek. het Een pleidooi voor het vertrouwde boek op een vanzelfsprekende manier met natuurlijk een kleine moraal. Als ezel besluit in het boek te kijken, vindt hij aanvankelijk dat er tevel letters in staan maar uiteindelijk gaat hij toch om. Van de tekenstijl moet je houden, het is een beetje grauw en met grote halen, en dit boek heeft niet verder heel veel om het lijf maar het uitgangspunt is oorspronkelijk en belangrijk. Want stel je voor dat sommige kinderen over een aantal jaren echt denken dat ze een wachtwoord nodig hebben om een boek te kunnen lezen.

Titel Boek:

Het is een boek

Auteur:

Lane Smith

Vertaler:

L. M. Niskos

Kaft:
Tags : KinderboeklezenPrentenboek