close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Jagtenberg laat het hondje helemaal zichzelf zijn

Yvonne Jagtenberg Hondje, de enige echte Prentenboek
Rubinstein
Waardering: 8

Hondje doet dingen die hondjes doen. Achter de eenden aan, een beetje chillen met andere honden en katten en vooral: altijd en overal op zoek naar lekkernijen. Yvonne Jagtenberg kreeg een paar jaar geleden een hondje (Boy) dat haar inspireerde tot het tekenen en schrijven van een aantal verhalen. Ze zijn gebundeld in Hondje, de enige echte waarin de lezer vanuit het koppie van het hondje, zijn dagen meebeleeft. Hij is het type worstenbroodje op pootjes, bruine vlekken en schattig koppie. Zo’n aandoenlijk mormeltje dat je op voorhand veel vergeeft. Rintje is back, want uiteraard doet Hondje aan Sieb Posthuma denken, die hem ook al baseerde op zijn eigen dier. Maar Hondje is net weer even anders, hij beleeft minder avonturen, is minder een karakter, hij is vooral hond.

Een hond blijkt niet zo heel veel te doen door het jaar heen (het boek is opgebouwd naar de vier seizoenen). Hij struint wat rond, doet een plas en een tukkie en eet de restjes op. Jagtenberg geeft aardig weer wat er in het koppie van het beestje om zou kunnen gaan. Een instinct dat wordt gedomineerd door nieuwsgierigheid en naïviteit en een gebrek aan schuldgevoel. Jagtenberg zet niet in op het avontuur en niet op veel interactie met mensen. Ze laat Hondje een hondje zijn dat gewoon een beetje zijn ding doet, zonder een mensenhondje van hem te maken. De naïeve tekenstijl van Jagtenberg sluit voortreffelijk aan bij deze manier van schrijven.

Yvonne Jagtenberg gaat haar eigen weg en zette zichzelf op de kaart met de boeken over het meisje Balotje en het jongetje Arno dat vooral als stripboek goed tot zijn recht kwam. De vorm waarin haar verhalen worden uitgebracht, is cruciaal. De uitgave van Hondje, de enige echte is opvallend goed verzorgd (door Ubald Seveke) en doet luxe aan. Dat begint met de prachtige omslag met stoffen band en wordt binnenin doorgezet met een fijne bladspiegel en veel ruimte en schutbladen tussen de verschillende hoodstukken. Een boek dat uitstraalt dat het met veel liefde en toewijding is gemaakt, en van makers die zichzelf serieus nemen. Dan gaat de lezer bijna vanzelfsprekend ook doen. Een aangename kennismakeing met Hondje, en het is ook wel weer klaar, een volgend deel zou aan kracht verliezen.

 

Tags : Dieren en natuurKinderboekPrentenboekVoorleesboek