close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Je kunt niet dansen met een bril op

Patrick Modiano De kleine ballerina Kinderboek
Querido
Marijke Arijs
Jean-Jacques Sempé
Waardering: 7.5

De kleine ballerina is een terugblik op een jeugd in Parijs. Catherina is inmiddels een ‘New Yorker zoals er zoveel zijn’ maar heeft kindertijd in de Franse hoofdstad doorgebracht. De kleine ballerina van Patrick Modiano stamt al uit 1988 maar is eindelijk in het Nederlands uitgebracht omdat de cover nu met het stickertje Nobelprijs voor de Literatuur 2014 kan worden gesierd. Of dat veel kinderen een duwtje zal geven om dit boek te lezen, is de vraag. De prachtige covertekening zal dat veel eerder doen. Die is van Jean-Jacques Sempé, vooral bekend van De kleine Nicolaas. We zien een meisje met een bril op de schouder van haar vader. Een fraai tableau waar van alles bij te verzinnen valt.

De relatie tussen het meisje en de vader staat centraal en is liefdevol beschreven. Vader heeft een bedrijf maar lijkt niet bepaald geschikt om zaken te doen. Zijn vervelende compagnon troeft hem af en vader kan alleen maar dromen van een wat succesvoller leven. Hij stimuleert zijn dochter die zo haar eigen dromen heeft. Ze wil ballerina worden, net als haar moeder die in New York bij een balletgezelschap danst. Er is een probleempje, ze draagt een bril en ‘je kunt niet dansen met een bril op’. Dus danst ze zonder bril waardoor alles wazig wordt en de wereld zijn scherpe kantjes verliest. Als ze de bril weer op zet, ziet de wereld er uit zoals hij is. Een rake metafoor voor hoe een kind naar het leven kijkt. In ditgeval vooral ook naar de pogingen van haar vader om zich staande te houden in het harde zakenleven. Het zijn geen onrealistische dromen van beiden maar het is van meet af aan duidelijk dat Catherina een grote kans van slagen heeft. Ondanks haar bril. Op een zacht-pijnlijke manier beschrijft Modiano hoe het duo op een feestje van de elite verzeild raakt, via een dansvriendinnetje van Catherina. Haar vader heeft er totaal geen uitsluiting maar dat zijn de scherpe kanten van het leven die hij niet onder ogen durft te zien.

De dromerigheid van het verhaal wordt versterkt door de illustraties in zachte kleuren. Het stripidioom sluit uitstekend aan bij dit speelse verhaal dat een beetje voortkabbelt en dat is is in het geheel niet onprettig. Heel verrassend is het niet, Catherina vertrekt aan het eind samen met haar vader naar haar moeder in New York, dat was aan het begin al duidelijk. Parijs wordt volop beschreven, het boek is zeer geschikt voor kinderen die er geweest zijn of nog naar toe gaan.  De kleine ballerina is een lief verhaal over een vader-dochter relatie en over wensdromen.

Titel Boek:

De kleine ballerina

Auteur:

Patrick Modiano

Illustrator:

Jean-Jacques Sempé

Vertaler:

Marijke Arijs

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : balletdansendromenFamilieoudersvaderVoorleesboek