close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Kathleen Vereecken en Charlotte Peys winnen Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor Alles komt goed, altijd

Kathleen Vereecken heeft verrassend de Woutertje Pieterse Prijs 2019 gewonnen voor haar boek Alles komt goed, altijd. De Vlaamse auteur deelt de prijs van € 15.000 euro met illustratrice Charlotte Peys. Vereecken was een outsider voor de prijs naast de andere genomineerden: Gideon Samson en Joren Joshua, Arend van Dam en Alex de Wolf, Marjolijn Hof en Annette Fienieg, Geert Vervaeke en Bart Moeyaert, de kersverse winnaar van de ALMA.

Vereecken schrijft romans voor kinderen en volwassenen, veel van haar boeken hebben  geschiedenis als onderwerp. In 2010 won ze de Boekenleeuw voor Ik denk dat het liefde is. Andere boeken van haar zijn o.a. Zijdeman en Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders. De jury prijst Vereeckens Alles komt goed, altijd ‘voor de ingehouden emotie een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden’.

Afbeeldingsresultaat voor alles komt goed, altijd

Het winnende boek kreeg  in de Nederlandse pers weinig tot geen aandacht. Ondergetekende legde het boek na een paar hoofdstukken terzijde. NRC-recensent Thomas de Veen las alle genomineerden en besprak ze vorige week in de krant. Hij noemt Alles komt goed, altijd een eigenaardige keuze. ‘Een verhaal over een gezin uit Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog, gezien door de ogen van een jong meisje – al is dat laatste problematisch. Alices woorden zijn zo gepolijst en doordacht dat de (volwassen) auteur er nadrukkelijk doorheen klinkt. Dat maakt het beschrevene afstandelijk en ongeloofwaardig.’

De eigenzinnige en onverwachte keuze van de jury doet denken aan 2010 toen geheel verassend  Carli Biessels de Woutertje Pieterse prijs kreeg voor Juwelen van stras, dat ook nauwelijks was besproken en niet voorradig in de boekhandel.

De jury bestond uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vandenbosch.