close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Kun je het verleden ongedaan maken?

Marco Kunst Vlieg! Kinderboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

Marius is zo’n jongen die liever alleen is dan bij zijn vrienden. Een dromer (overdag én ’s nachts) die over de dingen nadenkt en snel ergens de schaduwzijde van ziet en bang durft te zijn. Zijn oudere broer is soms zijn kameraad maar vaker de lastpak die hem uitdaagt. De ouders van Marius maken zich zorgen over hem, wat hij verwart met dat ze hem zat zijn en hem in het gekkenhuis gaan opsluiten. Geen hele gekke gedachte want Marius loopt bijna dagelijks langs de psychiatrische inrichting die naast het huis van zijn opa ligt en  zijn ouders verpakken hun zorg in bozige aansporingen en hij hoort ze tijdens een ruzie zeggen dat hij misschien eens naar een psycholoog moet. Ze denken dat hij gek is, misschien is hij dat ook wel.

Marius voelt zich het meest thuis bij zijn opa met wie hij goed kan praten en die hem niet opjaagt en in zijn waarde laat. Als Marius zijn kwelgeest tegenkomt, ontdekt hij een geheim van opa. Moet hij het beeld van de man die hij zo hoog heeft zitten bijstellen? Opa leert Marius dat je je daden uit het verleden niet ongedaan kan maken. Mensen zijn verantwoordelijk voor wat ze hebben gedaan en zullen er mee moeten leven. Dat is in grote lijnen de boodschap die Marius niet direct accepteert.

Marco Kunst schreef met Vlieg! een fijnzinnige roman waarin hij de stemmingsgevoeligheid van Marius beeldend neerzet. ‘Er hangen donderwolken in zijn hoofd en er wonen padden en ander ongedierte in zijn buik’. Hij is een wat oudere en tobberiger versie van Robin uit de boeken van Sjoerd Kuyper, die sfeer zit er in het boek. Zijn karakter wordt geloofwaardig en authentiek neergezet. Marco Kunst was en is een talent dat duidelijk zoekt naar een eigen geluid. Na het minder geslaagd fantasy-uitstapje De sleuteldrager is hij terug bij een genre dat hij beter beheerst: psychologisch-filosofische kinderboeken. Hij schrijft voor het eerst voor een wat jongere doelgroep en dat gaat hem goed af.

Vlieg! heeft wat veel thema’s en motieven, dat is een kenmerk van de boeken van Kunst waaraan ze soms ten onder gaan maar dit keer is het geen bezwaar. Het boek leest prettig klein en het verhaal en de personen blijven dichtbij, de filosofische ondertoon biedt iedere lezer de ruimte tot nadenken en eigen voorkeur en interpretatie. De illustraties van Philip Hopman zijn goed gedoseerde beelden beelden die de sfeer duiden en spanning oproepen.

Titel Boek:

Vlieg!

Auteur:

Marco Kunst

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : grootoudersjeugdboekKinderboekoudersproblemenpsychiatrie