close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Benjamin Alire Sáenz De onverklaarbare logica van mijn leven Young Adult
Blossom Books
Elise Kuip
Waardering: 8.0

De Mexicaans-Amerikaanse schrijver Bejanmin Alire Sáenz is dol op lange en veelomvattende titels. Na Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum ligt er nu De onverklaarbare logica van mijn leven.  Sáenz schuwt het grote gebaar en de essentiële levensvragen niet, niet in de titels en evenmin in de inhoud van zijn romans. Ook in het evenwichtiger De onverklaarbare logica van mijn leven over belangrijke zaken in het leven van jong volwassenen, in het bijzonder de zoektocht naar de identiteit.

Het draait om Sal die als adoptiekind opgroeit bij een homoseksuele Mexicaanse vader. Zijn moeder overleed toen hij drie was en droeg de zorg over aan haar beste vriend. Een betere vader is bijna ondenkbaar. Hij is begripvol, loopt over van liefde en ontpopt zich als een strenge opvoeder en beste vriend. En hij heeft ook nog eens groot hart voor de vrienden van Sal. Te mooi om waar te zijn en toch blijft hij geloofwaardig. Dat is knap.

Sal ontdekt bij zichzelf ruwe kantjes die hij niet kan verklaren. Hij kent ineens momenten van agressie die hem laten twijfelen. Zou zijn onvoorspelbare gedrag genetisch kunnen zijn? Betekent dit dat hij op zoek moet naar zijn biologische vader? Uiteindelijk blijkt het allemaal onverklaarbaar logisch te zijn

Het is bloemrijk maar geen overdreven proza in een wat lome verteltrant waar je  van moet houden. Uiteindelijk is de spanningsboog vaardig uitgewerkt, tot het einde blijven er vragen open staan. Wie wie zich overgeeft aan het ritme en de cadans van Sáenz en meegaat in de uitvoerige verhaallijn kan niet anders dan de personages in het hart sluiten. De terminaal zieke oma van Sal, de nieuwe vriend van zijn vader, zijn hartsvriendin Sam en zeker Fito, een vriend uit een achterstandsmilieu die vastbesloten is iets van zijn leven te maken. Geen hoofdpersoon maar wel een karakter dat bijblijft.

Een open en moderne young adult roman waarin andere gezinsvormen niet geproblematiseerd worden, ook niet verheerlijkt trouwens. Het is wat het is en ze hebben er mee te dealen. Maar ondanks alles alles houden ze van elkaar en dat is zo voelbaar en logisch dat je als vanzelf in de liefde gaat geloven. ‘Iemand zien.  iemand echt zien. Dat is liefde’.

Een boek om vriendschap mee te sluiten.

Tags : adoptieamerikagrootoudershomojeugdboekLiefde en vriendschapoudersoverlijdenproblemenSchoolvaderYoung Adult