close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Met draadjes aan elkaar verbonden

Edward van de Vendel Sofie en het ijsbeertje Kinderboek
Querido
Floor de Goede/ Ype + Willem
Waardering: 8.0

Edward van de Vendel en zijn vrienden hebben de smaak te pakken. Samen met tekenaar Floor de Goede en fotostripmakers Ype en Willem is dit alweer het derde deel over Sofie. Na een boek over de pinguins en een deel over het vliegende jongetje staat nu het ijsbeertje Vicks centraal. Hij moet na een incident met een ruit weg uit de dierentuin en daar protesteren Sofie en haar vriendjes Billie en Timmie tegen. Sofie komt er achter dat de kwestie op een misverstand berust maar maak dat een opgewonden groep demonstrerende kinderen maar eens duidelijk. Van de Vendel verwerkt consequent een diepere laag in de Sofie-boeken, in dit geval gaat het over vriendschap en loyaliteit. De schooljuf stelt vast dat Sofie, Billie en Timmie teveel aan elkaar hangen en meer met andere kinderen op moeten trekken. Sofie raakt erdoor van de leg maar krijgt onverbloemde steun van haar opa: ‘Is ze nou helemaal tegen de giek geklapt? Zo’n juffie. Mag een mens zjin eigen vrienden kiezen of niet?’.

De drie proberen iets meer afstand van elkaar te houden maar echte vriendschap verloochent zich niet. In sommige illustraties is te zien hoe de mensen in dit boek met draadjes aan elkaar zijn verbonden, een thematiek die vakkundig door het verhaal verweven zit. Ouders, opa’s en oma’s, andere familie en vrienden en kennissen en de juf van de school, ze hebben allemaal op hun eigen manier een rol in het leven van Sofie.

Opnieuw wordt het boek gelardeerd met anekdotes en weetjes over dieren. Veel is waargebeurd: op youtube valt te zien hoe een ijsbeertje in diergaarde Blijdorp een ruit aan diggelen in elkaar slaat. De combinatie met de strips en tekeningen is opnieuw leuk, vooral de illustraties van Floor de Goede zijn vernuftig, subtiel en grappig. Het verhaal was blijkbaar iets te snel verteld want het boek sluit af met een aantal bijlagen die niet heel veel toevoegen. Sofie en ijsbeertje is opnieuw een fijn boek in een reeks die nog lang niet aan zijn einde lijkt te zijn.

Titel Boek:

Sofie en het ijsbeertje

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Floor de Goede/ Ype + Willem

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurhumorillustratiesjeugdboekstripVoorleesboek