close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Nooit een saai moment met Tosca Menten

Tosca Menten is een no-nonsense schrijfster. Ze schrijft grappige en gekke boeken, waaronder de reeks over Dummie de Mummie, die veel kinderen aanspreken. Haar werk is pretentieloos en ze behoort niet tot het literaire keurkorps maar ze schrijft wel erg prettig en stilistisch beter dan sommige auteurs die vooral het grote publiek willen behagen.

Het boekenweekgeschenk van 2012 voldoet aan al deze opmerkingen. Het is grappig, soms wat flauw, er gebeurt veel, soms wat teveel en er komen veel bijzondere en merkwaardige personages in voor. Never a dull moment dus, met Tosca Menten. Dat begint al met de wijdlopige titel: Het akropolis genootschap en De slag om bladzijde 37. Het eerste wat een lezer doet is naar pagina 37 bladeren en tja, die ontbreekt dus. Een geintje dat verder niet zoveel zegt over de inhoud. Het is het verhaal over een vergeten  oom die bij zijn overlijden een erfenis van een kwart miljoen nalaat, gekoppeld aan het lidmaatschap van een elitair genootschap. Daarvoor moet het gezin van Luuk Nootje een ingewikkelde test voor doorstaan. Er blijkt een kaapster op de kust die roet in het eten gooit maar uiteindelijk komt alles natuurlijk op zijn pootjes terecht.

Tosca Menten schreef een energiek en uitbundig boekje dat barst van het vertelplezier. Het is hilarisch en tegelijkertijd zegt ze ook iets over hebzucht en jaloezie, maar dat allemaal verpakt in een dwaas avontuur dat door de overdaad soms lichtjes op de zenuwen werkt. Een niet te missen serieuze lijn is de vriendschap tussen Luuk en Teun die door de ontwikkelingen onder druk komt te staan. Teun is bang om Luuk te verliezen als hij verandert door de rijkdom en vrienden binnen het genootschap zal zoeken. De jongens verhouden zich ineens anders tot elkaar en Luuk is daardoor behoorlijk van slag. Het boekje is onderhoudend maar biedt genoeg onderwerpen om over door te praten in de klas.

Het CPNB lijkt de laatste jaren te kiezen voor iets gewonere en toegankelijker geschenkboekjes die vooral ook voor jongens geschikt zijn. Niet onbelangrijk want dat is en de kinderboekenweek is toch vooral ook bedoeld om het leesplezier te stimuleren. Niks mis mee, het is een cadeautje voor iedereen tenslotte. Maar het is ook niet verkeerd om de literaire drempel volgend jaar weer een keertje wat hoger te leggen.

Titel Boek:

Het Akropolis Genootschap en De slag om bladzijde 37

Auteur:

Tosca Menten

Illustrator:

Elly van Hees

Uitgever:

CPNB/Van Goor

Kaft:
Tags : humorjeugdboekKinderboekkinderboekenweekkinderboekenweekgeschenkLiefde en vriendschaprijkdomslapstick