close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een knotsgek abortus-avontuur

Jenni Hendriks & Ted Caplan Onverwacht Jeugdboek
Gottmer
Esther Ottens
Waardering: 7.5

Ze wilden een grappig boek over abortus schrijven: de Amerikanen Jenni Hendriks en Ted Caplan.  Dat begint natuurlijk al met die grappige coverafbeelding waarin het dilemma scherp wordt geschetst. Welke kant gaat deze roadtrip op? Veronica Clarke is een getalenteerde high-school leerling met uitmuntende cijfers en een veelbelovende universitaire carrière in het verschiet. Tot op de eerste bladzijde van Onverwacht (Engelse titel: Unpregnant) de zwangerschapstest onverbiddelijk is.

De 17-jarige Veronica is in opperste staat van paniek en besluit het studieweeken met haar vriendinnen aan te grijpen om een andere afslag te nemen. Naar een abortuskliniek die 1600 kilometer verderop ligt en die voor de ingreep geen toestemming van haar ouders vereist. Tegen wil en dank onderneemt ze de trip met haar voormalige beste vriendin Bailey. Een alternatief en eigenzinnig meisje dat op school als outcast wordt behandeld, en totaal niet past bij Veronica’s nieuwe clan, waarin het vooral over jongens en make-up gaat.

De roadtrip kent een krankzinnig verloop en is zwaar over de top, maar levert wel een pageturner in optima forma op. Met een stalkende verwekker die overal en nergens opduikt, religieuze fanatici die in een bordeel werken en een stoïcijnse limousine-chauffeur. Het leest heerlijk en de dilemma’s van beide meiden bieden genoeg inhoud. Bailey weet of ze haar vader nog wil zien en de twijfels van Veronica over haar voorgenomen abortus zijn oprecht en invoelbaar. Misschien wel juist door de nogal hysterische context blijft de serieuze inhoud overeind en wordt het een soort van normaal.

De rode draad naast deze onderwerpen is vriendschap. De voormalige vriendinnen hebben veel met elkaar te verhapstukken en dat gaat niet zonder slag of stoot. Bij wie wil je horen en hoeveel concessies  doe je aan je zelf?  Daarmee gaat het vlot geschreven Onverwacht ook over authenticiteit en identiteit.