close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Onze Lieve Heer volgt zijn gevoel

Oeps! Schreef ik in de recensie van het aardige prentenboekje Bloot! dat het een origineel idee was om dieren een velletje en kleurtje te gaan geven. Niets is minder waar, het blijkt om een oud volksverhaal te gaan. En eerder had Gerda Dendooven het thema al gebruikt voor dit prentenboek, dat nu bekroond is met een Zilveren Griffel.

God’s afgezant Gabriel ziet op aarde dat de beesten ‘verblauwen van de kou’. Zijn baas wil er aanvankelijk niks van weten dat hij wat steekjes heeft laten vallen bij de schepping maar komt uiteindelijk toch maar op een wolk naar beneden om zijn karwei af te maken. Met behulp van krulspelden, zakken vol haar, een verfdoos en reuk-en spoelmiddel krijgen alle dieren een kleurtje en meteen ook maar een naam. ‘Vreemde namens soms. Tarantula, Pantoffeldier, Jan-van-Gent, Pissebed…. En vraag me niet hoe ik dat zo allemaal verzin, had Onze Lieve Heer halverwege de dag gezegd toen iemand van de plaatselijke krant voor een interview kwam. Ik volg mijn gevoel’. God wil vaart maken om op tijd thuis te zijn voor Idols. Maar dan komt dat vermaledijde varken nog opdraven.

God blijft een mysterie. Hij heet Onze Goede Vader of Onze Lieve Heer en is op geen enkele prent volledig te zien. Een wat ongeduldige baas die niet teveel gezeur aan zijn hoofd wil. Na Voordat jij er was nog een Griffelbekroning waarin het scheppingsverhaal een rol speelt. Dendooven gebruikt prachtige en poetische taal met soms een licht Vlaamse toets:”Ola, het teentje is langer dan de rok’.

De ironische ondertoon en de fraaie prenten doen de rest. Een prachtig dierenboek dat ook nog eens zeer geschikt is om door te praten over de grote vragen

Titel Boek:

Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam

Auteur:

Gerda Dendooven

Kaft:
Tags : Dieren en natuurgodPrentenboekreligieVoorleesboek