close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Over de getande kaaszwam en de lorkenslijmkop

Geert-Jan Roebers Paddenstoel & Co Non-fictie
Gottmer
Wendy Panders
Waardering: Speels en overzichtelijk naslagwerk

Ze zien er vaak net zo merkwaardig uit als de namen die ze hebben gekregen. Wat te denken van de braakrussula, de getande kaaszwam, de satansboleet of de lorkenslijmkop? Soms is meteen duidelijk waarom ze zo heten: de dodemanshand heeft vijf vinger, het fluweelpootje is rank en zacht en de koraalzwam, nou ja: lijkt nogal op koraal.

Paddenstoelen zijn er in alle soorten en maten en ze zijn overal. Best gek eigenlijk, dat er nog geen uitgebreid kinderboek over was. Geert-Jan Roebers springt samen met zijn vaste illustrator Wendy Panders in die leemte met Paddenstoel & Co. Prima titel, maar de ondertitel is niet minder belangrijk: ‘Hoe een schimmelig netwerk het leven op aarde overeind houdt.’ Roebers legt uitgebreid uit hoe belangrijk schimmels zijn en dat ze overal aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in een boterham die je iets te lang laat liggen. Dat weten we wel, maar we realiseren ons misschien niet wat er allemaal achter schuil gaat. Net als in zijn andere boeken weet Roebers te duiden wat het belang van het onderwerp is.

Het boek is toegankelijk, maar ook best een kluif voor kinderen: niet om in één keer tot je te nemen. De speelse manier van schrijven, de overzichtelijke indeling en het schimmelwoordenboek, maken het tot een naslagwerk waar je op terug kunt vallen. Niet in de laatste plaats door de grappige en heldere tekeningen van Wendy Panders. Het zorgt voor lucht en vrolijkheid. Panders lijkt steeds beter te worden, misschien eens tijd voor een Penseel? Er staan ook nog foto’s in van de belangrijkste paddenstoelen, anders zou je je toch nog zomaar aan de reuzenboleet voorbij lopen.

 

Tags : bosDieren en natuurhumorillustratiesjeugdboekKinderboekNon-fictieWeten en leren