Condor
Maria Postema
Uitgeverij Condor zei zich bij de oprichting met name te richten op boeken die vooral ook voor jongens geschikt zijn. Met het uitgeven van de hilarische serie Dog Man lukt dat ongetwijfeld. Die strips zijn intelligent gemaakt maar hebben een behoorlijk licht soortelijk gewicht. Dat geldt niet voor de stevige jeugdroman Robotjacht van de Schotse schrijver Damien Love die twee jaar geleden debuteerde met dit boek, en er internationaal de aandacht mee trok.
Robots zijn populair in kinderboeken (eigenlijk al sinds Tonke Dragt) en spelen op een vernuftige manier een belangrijke rol in deze roman die zich beweegt op het grensvlak op het grensvlak van magie, esoterie en suspense. Hoofdpersonen zijn Alex en een speelgoedrobot die hij per post cadeau krijgt van zijn opa. Al op de eerste nacht dat het ding op zijn slaapkamer staat, voelt hij dat er iets verandert in zijn waarnemingen. Zijn bijzondere opa blijkt hem een heel bijzonder exemplaar te hebben opgestuurd dat uit handen moet blijven van een boevenbende. Alex reist zijn opa achterna en het duo belandt in een krankzinnige achtervolging waarbij de lezer goed moet blijven opletten.
Dit klinkt als een doorsnee spannend verhaal maar er is meer aan de hand en dat tilt het boek naar een andere dimensie. Er zijn blijkbaar robots waarin stukjes menselijke huid zijn getransplanteerd, waardoor ze op afstand bestuurbaar zijn. De bijzondere robot die door opa voor de neus van anderen is weggekaapt, heeft een zogenaamde golem in zijn buik. Een menssymbool uit de joodse traditie die ook al een rol speelde in De Veger . Dat maakt het verhaal gelaagd maar ook ingewikkeld en soms nauwelijks te volgen. Het verhaal is behoorlijk gewelddadig en vooral te langdradig. Na de zoveelste robotaanval weet je het wel zo’n beetje. Ook omdat de noodzaak tot het beschermen van deze bijzondere robot maar niet helemaal duidelijk wil worden.
Alex is geboren met een aandoening waardoor hij niet helemaal volgroeid is en wordt daarmee gepest. Het kleine en bleke jongetje groeit uit tot de held van een verhaal waarin hij zijn opa regelmatig moet bijsturen. Opa bewaart een geheim dat te maken heeft met de (onbekende) vader van Alex. Daarmee wordt het een loyaliteitskwestie; want hoe kun je iemand vertrouwen die iets heel belangrijks voor je verzwijgt?
Al deze aspecten en ingrediënten maken Robotjacht tot een interessante maar ook enigszins tergende leeservaring. Een knap geschreven boek (ondanks mislukte stijlbloempjes als ‘onverschillige sneeuwvlokken’) met sterke personages en veel sfeer, het speelt tegen de achtergrond van winters Praag. Maar er is te weinig focus om de nieuwsgierigheid tot het einde vast te houden en die wordt uiteindelijk dan ook niet helemaal bevredigd.