close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De 25 beste kinderboeken van 2019 volgens JaapLeest

Het jaar 2019 was een kinderboekenjaar vol interessante en originele boeken maar met minder expliciete uitschieters dan wel eens het geval is. Vooral veel mooie boeken en dat is eigenlijk prima. Geen gedoodverfde winnaar dus voor de kinderboekenprijzen volgend jaar, al maakt de nummer 1 uit deze lijst in mijn ogen de grootste kans.

Een lijst met 25 boeken, van grote uitgeverijen maar ook van kleine. Met bekende en nieuwe namen. Met verhalen, gedichten, prenten, bewerkingen en vertalingen. Precies die veelzijdigheid maakt het kinderboek zo geweldig interessant.

Dank aan iedereen voor alle mooie producties, dank aan de uitgeverijen en dank aan alle bezoekers van JaapLeest. Tot volgend jaar.

Onder iedere titel staat een fragment uit de bespreking op JaapLeest, klik op de titel voor de volledige bespreking.

1 – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden – dichtbundel – Querido

‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’ is poëzie om van te smullen. Grappig en toegankelijk maar ook absurd en vervreemdend, met een prettige rode draad. Want het hoeft natuurlijk niet, dat je er iets aan hebt, aan kunst. Maar het mag wel.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 – Het werkstuk  van Simon van der Geest, illustraties: Karst-Janneke Rogaar, jeugdboek, Querido

Het werkstuk is meeslepend en filmisch geschreven, een tikje overvol, met een hoog pageturner-gehalte. Met name de Freek Vonk-achtige tocht door Suriname is adembenemend.

Het werkstuk

– Overdag is hij een krokodil, Giovanni Zoboli, illustraties: Mariachiara Di Giorgi, prentenboek, BBNC

De lichte spanningsboog komt op een manier tot extase die ik zelden eerder in een prentenboek zag. Geen tranen van het lachen hoor, of enorme schrik. Meer een uitroep in de trant van: oh maar natuurlijk, zo zit het!!!

Overdag is hij een krokodil

4 – Drama Queen van Derk Visser, jeugdboek, Gottmer

De twee, eigenlijk beiden nog kinderen, zijn tot elkaar veroordeeld en proberen zo goed en kwaad als mogelijk iets van het leven te maken. Dat lukt met vallen en op staan en wordt door Visser met veel gevoel beschreven.

Drama Queen

5 – Julian is een zeemeermin, Jessica Love, vertaling: Loes Randazzo, prentenboek, Randazzo

Oma accepteert Julian zoals hij is. Ze stelt geen vragen, maakt geen opmerkingen. Het zijn de sleutelprenten in een bijzonder prentenboek over gender, een onderwerp dat ook voor jongere kinderen gelukkig geen taboe meer is

Julian is een zeemeermin

6 – De boom met het oorAnnet Schaap, illustraties: Philip Hopman, gëillustreerd kinderboek, Querido

Schaap bewijst met deze tussendoortekst nog veel meer in haar mars te hebben, Lampje was geen incident. Maar dit boek wordt tot grote hoogte gestuwd door de samenwerking met Philip Hopman.

7 – IJzerkop, Jean-Claude van Rijckeghem, historisch jeugdboek, Querido

Maar het is vooral de prachtige taal die IJzerkop tot een bijzonder boek maakt. Hard, humoristisch en  met veel mooie uitdrukkingen en schitterende dialogen.

IJzerkop

8 – Jane, de vos en ik, Fanny Britt, illustraties Isabelle Arsenault, vertaling: Studio Peter de Raaf /Arend Jan van Oudheusden, graphic novel, Querido 

Met veel gevoel en inleving zet Arsenault het meisje neer, met wie je niet anders kan dan meevoelen.

9 – Bizar van Sjoerd Kuyper, jeugdboek, Hoogland & Van Klaveren

Bizar zit heel knap in elkaar en is een leeservaring die  naar adem doet happen. Kuyper daagt uit, schmiert, ontregelt en lijkt in dit bijna-magnum-opus nog eens te willen raken aan alles wat hij nog kwijt wil.

Bizar

10 – De bijzondere woorden van Gioia, van Enrico Galiano, vertaling: Ada Duker en Henrieke Herber, young adult, uitgeverij Luitingh Sijthoff

Uiteindelijk is er overal taal voor, ook voor zaken die lastig te begrijpen zijn of nauwelijks in woorden uit te drukken.

11 – De weglopers, van Ulf Stark, illustraties: Kitty Crowther, vertaling: Edward van de Vendel, kinderboek, Querido

Stark is de meester van de veelzeggende dialogen waarin de angst en twijfel van opa over de dood, maar ook de liefde voor zijn kleinzoon in volle glorie aan bod komt

12 – Adres Onbekend van Susin Nielsen, vertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier,  jeugdboek, Lemniscaat

Het is de verdienste van Nielsen dat ze nooit doorslaat in ongein en van de personages en het verhaal dus geen karikatuur maakt. En oh ja, ik wil dat er echt een koffieshop komt die ‘Bean there, Donut that’ heet.

Adres onbekend

13 – Homme en het noodgeval van Annejan Mieras, jeugdboek, Lemniscaat

Een gedicht van Nobelprijswinnares Wslawa Szymborska als rode draad gebruiken, zonder dat het over de hoofden van kinderen heen gaat. Dan heb je wat in je mars.

Homme en het noodgeval

14 – Uit elkaar van Bette Westera, illustraties: Sylvia Weve, poëzie, Gottmer

Beeldend en heel direct beschrijft Westera al die gevoelens en observaties van kinderen die te maken hebben met ouders die het samen niet langer rooien.

Uit elkaar

15 – De veger van Jonathan Auxier, vertaling: Esther Ottens, jeugdboek, Billy Bones

De veger is een liefdevol verhaal over vriendschap maar ook over armoede en mogen zijn wie je bent.

16 – Het ei van Diet Groothuis, illustraties: Ingrid & Dieter Schubert, prentenboek, Hoogland & Van Klaveren

De tekst is poëtisch en volledig uitgekamd, er staat geen woord teveel of te weinig. Het moet er staan zoals het er staat en dat voel je als lezer.

Het Ei

17 – Björn en de wijde wereld van Delphine Perret, vertaling: Edward van den Vendel, kinderboek met illustraties, Davidsfonds/Infodok

We hielden al veel van Björn maar nu is het definitief aan. Wat een leuke beer is hij toch.

Björn en de wijde wereld

18 – Pinokkio van Carlo Collodi, bewerking: Pietha de Voogd, illustraties: Sjaak Rood,  jeugdboek, Novocento

Het is een uiterst verzorgde uitgave met een geweldig omslag met stevige rode band. Zo hoort de heruitgave van een klassieker eruit te zien.

De avonturen van Pinokkio

19 – Cicade van Shaun Tan, vertaling: Bart Moeyaert, Querido

Tan laat zien wat vrijheid is en geeft op een ingenieuze manier commentaar op het menselijk werkend bestaan, dat volgens hem bestaat uit vaste patronen en herhalingen, grijs en fantasieloos

20 – Slaap Lekker! van Mattias de Leeuw, prentenboek, Lannoo

Het traineren rond het slaapritueel is een uitermate herkenbaar thema voor veel jonge ouders. En het is al talloze malen in prentenboeken aan de orde gekomen. Mattias de Leeuw voegt er een origineel boek aan toe.

Kinderboeken Terra Lannoo Prentenboek - Slaap lekker. 4+

21 – Die zomer met Jente, van Enne Koens, kinderboek, Luitingh-Sijthoff

Koens weet de gedachtenwereld van een meisje van 11 feilloos te raken.

Die zomer met Jente

22 – Tijger van Jan Jutte, prentenboek, Lemniscaat

Een warm voorleesverhaal waarin Jutte verstilling afwisselt met uitbundigheid.

23 – Brons van Linda Dielemans, illustraties Sanne te Loo, non-fictie, Fontaine

Het boek kent een een  opzet waarin fictie en non-fictie elkaar afwisselen en alsof dat nog niet genoeg is, komt Dielemans met een slimme zet: ze geeft het materiaal een stem en laat de voorwerpen aan het woord

Brons

24 – Niemand ziet het  van Dolf Verroen, illustraties: Charlotte Dematons, kinderboek, Leopold

Verroen maakt het niet mooier dan het was in dit zeer autobiografische en dicht op de huid geschreven (zelf)portret.

25 – Aladdin  – hervertelling door Sjoerd Kuyper, illustraties: meerdere illustratoren, prentenboek, Hoogland & Van Klaveren.

Het klassieke verhaal blijft overeind, in de Oosterse sfeer met een djinn en een sultan.

Aladdin