close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Slapeloze nacht in het aquarium

Marianna Coppo Vis en krab Prentenboek
Gottmer
J. H. Gever
Waardering: Doeltreffend en geestig

Moeilijk in slaap komen wat gepaard gaat met onbestemde angsten in het donker en gepieker in de nacht. Het fenomeen is in overvloed een onderwerp voor prentenboeken. Af en toe zit er een uitschieter tussen en de Vis en Krab van de Italiaans-Amerikaanse Marianna Coppa is er zo’n eentje. Vooral door de eenvoud en humor. In duidelijke kleuren en en in een grafische stijl wordt het slaapprobleem herkenbaar en geestig in beeld gebracht.

Het verhaal speelt zich af midden in een aquarium waarin de verschillende zeedieren elkaar een goede nacht toewensen. De focus komt te liggen op Vis (rood) en Krab (groen) die in hun bedjes naast elkaar liggen. Vis kan de slaap niet vatten en houdt Krab uit de slaap. In fraaie beelden in grijs en zwart zien we de oplopende spanning. Het zijn vooral de subtiele plaatsing van de ronde oogjes die de gemoedstoestanden weergeven: de toenemende irritatie bij Krab en en de ongerustheid bij Vis.

Na het kopje kamillethee gaat het niet echter beter en nemen de angstige fantasieën van Vis toe. Stel dat ze worden meegenomen door aliens of wakker worden in een verre toekomst. Erg grappig ook: stel dat we alleen bestaan in een boek. De rollen keren langzaam om en dat is subtiel in beeld gebracht, weer vooral door de ogen.

Zo simpel kan het zijn, een treffend en geestig prentenboek maken waarmee de jongsten zich kunnen identificeren.

 

Tags : angstDieren en natuurdromenhumorillustratiesPrentenboekslapenvissenVoorleesboekzee