close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Mini-mensjes met veel bos in hun hart

Tim Tilley Vonk Kinderboek
Ploegsma
Hanneke Majoor
Tim Tilley
Waardering:

Juffrouw Bommer pakt van nieuwe weeskinderen de naam af en noemt ze vervolgens naar dingen. Zo kan het dat hoofdpersoon Wiek in weeshuis Vonk samenleeft met Flessendop, Hangslot en Bloemblad. Zij noemen de directrice op hun beurt consequent Ouwe Ma Boeman. De kinderen worden afgebeuld in een luciferfabriek waar ze de hele dag staan in te pakken en hebben weinig kans om te ontsnappen. Bovendien is er nog nooit iemand naar Vonk gekomen om een kind te adopteren.

Het verhaal krijgt meteen een bijzondere wending als Wiek een baby’tje in een eikelwiegje vindt. Het blijkt te zijn meegenomen door een ekster en behoort tot een volk van boswezentjes die zich de Hobs noemen. De Hobs helpen Wiek te ontsnappen uit het weeshuis en nemen hem op in hun midden, waardoor hij voor het eerst een thuis én familie heeft . Het minivolkje (ze zijn niet groter dan een lucifer) leeft in en met het woud, waarvoor ze zich verantwoordelijk voelen.  “We zijn net als mensen, alleen hebben we meer bos in ons hart.”

Vonk (in het Engels ‘Harklights’) is het debuut van de Britse auteur en illustrator Tim Tilley die zelf de grafisch ogende prenten maakte, die een prominente rol spelen en een eenheid vormen met het verhaal. Fijn dat in zo’n 10+-boek illustraties en opmaak serieus worden genomen. Het doet het boek uittillen boven het gemiddelde avonturenverhaal. Want dat wordt het uiteindelijk: Wiek komt erachter dat de minimensjes gevaar lopen en het zal niet verbazen dat Ouwe Ma Boeman daar een rol in speelt. Met zijn lengte en postuur levert hij een belangrijke bijdrage in de strijd in en om de luciferfabriek, die natuurlijk uitmondt in een brand.

Tilley doseert de beetje magie in het verhaal goed, er zijn woudelfen en een boomhert, waardoor de personages levensecht blijven en het niet moeilijk valt om mee te leven met Wiek en de kleine wezentjes. Ouwe Ma Boeman doet sterk denken aan juffrouw Bulstronk uit Matilda. Vonk heeft sowieso een prettig vleugje Roald Dahl, vooral in de fantasie en ontroering, maar dan wat milder.

Tags : bosDieren en natuurFantasieillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapoudersproblemenRuzie en pestenSpanning en avontuurVoorleesboekwees