close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Wolf Erlbruch wint ALMA 2017 en ook Nederland juicht een beetje mee

Marit Törnqvist opperde het op de Facebookpagina van JaapLeest eerder deze week: “Ik doe een gok: Wolf Erlbruch”. Knappe gok want er waren meer dan 200 kandidaten, waaronder Törnqvist zelf, de illustratrice was zelf opnieuw genomineerd, samen met zeven andere landgenoten. Met de Duitser Wolf Erlbruch is toch een heel klein beetje een Nederlander in de prijzen gevallen want hij illustreerde meerdere boeken speciaal voor de Nederlandstalige markt. Erlbruch werkte samen met o.a. Bart Moeyaert (De Schepping en Het Paradijs) en Edward van de Vendel (Ik juich voor jou). Zijn prentenboeken zijn in Nederland behoorlijk geliefd, met name De eend, de dood en de tulp en de nog steeds razendpopulaire klassieker Van een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft. 

De jury van de ALMA prijst Erlbruch voor het toegankelijk en behapbaar maken van existentiële vragen voor lezers van alle leeftijden. Erlbruch zelf zei in een reactie deze prijs nooit verwacht te hebben en nog wel een tijdje in shock te zijn. De 68-jarige illustrator kan ondertussen bedenken wat hij met het enorme prijzengeld van 6 ton zal gaan doen.

De Nederlandse media lieten de prijswinnaar vandaag links liggen, alleen het NRC kwam met een analyse van zijn werk. De Duitse media besteden natuurlijk uitgebreid aandacht aan de eerste landgenoot die deze ‘Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’ won. Zoals Der Spiegel en Deutschlandfunk.  Meer info over Erlbruch en een uitgebreide bibliografie is hier te vinden.