close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

De kop en de staart doen alles samen

Noemi Vola De woelige wereld van de worm - over een onderaards leven vol hindernissen Prentenboek
Parade
Marion Everink
Waardering:

Verwacht niet dat je alles over de regenworm weet na het lezen van dit dikke boek. Je leert vooral dat ze zich bovenmatig interesseren voor tunnels en een hekel hebben aan samenwerken. Er staan genoeg feitelijkheden in, daar niet van, maar De woelige wereld van de worm is toch vooral een kolderieke verzameling illustraties en grappen en grollen. Een soort snelcursus: duizend manieren om wormen te tekenen. Niet het definitieve non-fictieboek over de regenworm. Gelukkig maar, want dit is veel leuker.

De woelige wereld van de worm van de Italiaanse illustratrice Noemi Vola is een van de eerste producties van de nieuwe uitgeverij Parade. Ze leggen de lat meteen hoog met een opvallende uitgave met markante roze omslag. Wie in de boekhandel even in het boek gaat bladeren, zal meteen verkocht zijn door de vrolijke en geestige inhoud.

De worm heeft een kop en een staart en dat gegeven staat in een groot deel van het boek centraal. Ze doen alles samen, die kop en die staart: ontbijten, naar het museum, tandenpoetsen en hun verjaardag vieren. Heel erg grappig getekend, de een met een rood kuifje en de ander met een blauw petje, met gelaatsuitdrukkingen die met minimale middelen veelzeggend zijn. Dan slaat de bliksem in en is de kop nog alleen over en zitten we ineens in hoofdstuk drie ‘waarin de regenworm wakker wordt in de modder, niet meer weet wie hij is en met z’n hoevelen, waar hij begonnen is en waar hij zal eindigen’.

Telkens als het te serieus en informatief dreigt te worden, volgt er een onverwachte afslag. Het is allemaal net zo idioot en geinig als het klinkt en het is vooral heel ver doorgevoerd. Er komen honderden malle regenwormen voorbij, in net zoveel mallotige uitdossingen. Het gangenstelsel wordt over veel pagina’s uitgesmeerd. De naïeve tekenstijl onderstreept de leutigheid, vaak letterlijk want al het gras en de regen bestaan uit streepjes. Dat ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar heeft een krachtig effect.

Het boek houdt zomaar ergens op want de schrijver is door zijn aantekeningen heen. We kunnen alleen maar raden hoe het verder gaat. Een heerlijk boek voor als je eens wat anders wilt dan Rupsje Nooitgenoeg. Dit knotsgekke boek kan zomaar een nieuwe klassieker worden.