close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

De liefde trekt zich er niets van aan

Pieter Gaudesaboos Een zee van liefde Prentenboek
Lannoo
Waardering: 9.0

Pieter Gaudesaboos is vanaf zijn debuut met Roodlapje in 2003 een gevierde illustrator bij onze Zuiderburen maar in Nederland wat minder bekend. Hij tekent voor boeken van anderen maar heeft ook een zelfstandig oeuvre opgebouwd waarin zijn nieuwste boek Een zee van liefde met gouden kapitalen mag worden bijgeschreven. Dit dikke blader- en prentenboek is een juweeltje en nodigt uit tot verliefdheid.

Pinguïn is er heel duidelijk over als hij met zijn bootje over de zee is gevaren en bij zijn vriend Beer aanklopt. ‘Ik ben verliefd op jou’, zegt hij onomwonden. Wat er dan gebeurt is hilarisch: Beer moet keihard lachen want hoe kan dat nou, ze zijn toch volstrekt verschillend. Dat weet Pinguïn ook wel maar daar trekt de liefde zich volgens hem niets van aan. Er volgt een prachtig gesprekje over liefde die als een storm door je lijf kan razen. Pinguïn is tot over zijn oren en bloedserieus, terwijl Beer echt zijn best doet zich in te leven. Maar hij voelt niks, ‘behalve een beetje honger’.

Beer en Pinguïn brengen samen de zomer door aan de kust en hebben het fijn samen. Ze hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Dat blijkt ook uit de getekende fotokiekjes waarop we ze aangenaam zien verpozen. Toch besluit Pinguïn weer te gaan want nadat hij zijn geheim aan Beer heeft opgebiecht, is er immers niks veranderd. Of misschien toch wel, want het boek is dan maar op drie vierde en het is slot is dan misschien niet verrassend maar wel ongelooflijk lief en ontroerend.

Die liefde wordt gevangen in de heel precieze tekst met eenvoudige en korte zinnen zonder overbodige poespas. ‘Golven rolden over het strand en namen alle zorgen met zich mee’.  Maar de ontroering wordt het sterkst gevoed door de beelden. Gaudesaboos is vooral bekend van grafisch werk en is ook vormgever en zijn illustraties zijn doorgaans  gestileerd waarbij het gevaar dreigt dat de emoties ondersneeuwen. Niets is minder waar in dit boek waarin vrijwel iedere prent een gemoedstoestand uitstraalt. Van de zenuwen van Pinguïn, via de zomerse loomheid tot aan de verweesdheid van Beer als hij weer alleen is.

Een universeel verhaal over liefde, dat het over twee mannetjes gaat, valt nauwelijks op. Een zee van liefde is van een ongelooflijke schoonheid. Dit moet een klassieker worden, dat kan niet anders.

Tags : Dieren en natuureilandFantasiehomoillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboekzee